Pregled bibliografske jedinice broj: 803959
Usporedba metoda za određivanje acetaldehida, octene kiseline i jabučne kiseline u vinu
Usporedba metoda za određivanje acetaldehida, octene kiseline i jabučne kiseline u vinu, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 803959 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Usporedba metoda za određivanje acetaldehida, octene kiseline i jabučne kiseline u vinu
(Method comparison for the determination of acetaldehyde, acetic acid and malic acid in wine)
Autori
Perica, Jure
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
06.12
Godina
2007
Stranica
57
Mentor
Gracin, Leo
Ključne riječi
acetaldehid; jabučna kiselina; octena kiselina; enzimatske metode; plinska kromatografija
(acetaldehyde; malic acid; acetic acid; enzymatic methods; gas chromatography)
Sažetak
Kromatografskim metodama (HSS – GC, SPME – GC i TLC) i enzimatskim metodama određivane su koncentracije komponenata vina (acetaldehid, jabučna kiselina i octena kiselina). Metodama plinske kromatografije (HSS – GC, SPME – GC) određivani su parametri selektivnosti, preciznosti, linearnosti, opsega i točnosti, te su određeni kriteriji prikladnosti i radno područje metoda. Zatim su metode plinske kromatografije (GC) i tankoslojne kromatografije (TLC) uspoređene s enzimatskim metodama radi određivanja prikladnije i ekonomičnije metode analiziranja vina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija