Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 803931

Promjena koncentracije estera i viših alkohola u mladim bijelim vinima


Sečen, Marina
Promjena koncentracije estera i viših alkohola u mladim bijelim vinima, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 803931 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Promjena koncentracije estera i viših alkohola u mladim bijelim vinima
(Changes in concentration of the esters and higher alcohols in young white wines)

Autori
Sečen, Marina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
Podatak o recenziji nije dostupan

Godina
2015

Stranica
46

Mentor
Gracin, Leo

Ključne riječi
aroma vina; esteri; viši alkoholi; plinska kromatografija; hlapivi spojevi
(wine aroma; esters; higher alcohols; gas chromatography; volatile compounds)

Sažetak
Jedna od bitnih komponenti kvalitete vina je aroma vina. Čini je stotine spojeva različite koncentracije, a najznačajniji su svakako esteri. Veći udio estera nastaje tijekom alkoholne fermentacije metabolizmom kvasca. Drugi važni spojevi su viši alkoholi koji sudjeluju u aromi ali u prevelikim koncentracijama štete mirisu. Kako esteri uglavnom nastaju enzimskom esterifikacijom tijekom procesa fermentacije, starenjem vina dolazi do pomicanja reakcija u smjeru hidrolize pri čemu se smanjuje voćnost i svježina vina. Starenjem vina dolazi do gubitka karakterističnih sortnih i fermentacijskih aroma, te formiranja novih aroma. Da bismo uvidjeli na koji način je moguće čuvati vino i kako promjena određenih parametara utječu na brzinu hidrolize i oksidaciju hlapivih spojeva arome, analizirano je mlado bijelo vino, analitičkom metodom plinske kromatografije s plameno-ionizirajućim detektorom i „Headspace“ automatskim uzorkivačem. Praćene su promjene u koncentracijama estera i viših alkohola. Dobiveni rezultati ukazuju na to da pH značajno utječe na brzinu hidrolize estera

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Leo Gracin (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Sečen, Marina
Promjena koncentracije estera i viših alkohola u mladim bijelim vinima, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Sečen, M. (2015) 'Promjena koncentracije estera i viših alkohola u mladim bijelim vinima', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Se\v{c}en, Marina}, year = {2015}, pages = {46}, keywords = {aroma vina, esteri, vi\v{s}i alkoholi, plinska kromatografija, hlapivi spojevi}, title = {Promjena koncentracije estera i vi\v{s}ih alkohola u mladim bijelim vinima}, keyword = {aroma vina, esteri, vi\v{s}i alkoholi, plinska kromatografija, hlapivi spojevi}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Se\v{c}en, Marina}, year = {2015}, pages = {46}, keywords = {wine aroma, esters, higher alcohols, gas chromatography, volatile compounds}, title = {Changes in concentration of the esters and higher alcohols in young white wines}, keyword = {wine aroma, esters, higher alcohols, gas chromatography, volatile compounds}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font