Pregled bibliografske jedinice broj: 803931
Promjena koncentracije estera i viših alkohola u mladim bijelim vinima
Promjena koncentracije estera i viših alkohola u mladim bijelim vinima, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 803931 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Promjena koncentracije estera i viših alkohola u mladim bijelim vinima
(Changes in concentration of the esters and higher alcohols in young white wines)
Autori
Sečen, Marina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
Podatak o recenziji nije dostupan
Godina
2015
Stranica
46
Mentor
Gracin, Leo
Ključne riječi
aroma vina; esteri; viši alkoholi; plinska kromatografija; hlapivi spojevi
(wine aroma; esters; higher alcohols; gas chromatography; volatile compounds)
Sažetak
Jedna od bitnih komponenti kvalitete vina je aroma vina. Čini je stotine spojeva različite koncentracije, a najznačajniji su svakako esteri. Veći udio estera nastaje tijekom alkoholne fermentacije metabolizmom kvasca. Drugi važni spojevi su viši alkoholi koji sudjeluju u aromi ali u prevelikim koncentracijama štete mirisu. Kako esteri uglavnom nastaju enzimskom esterifikacijom tijekom procesa fermentacije, starenjem vina dolazi do pomicanja reakcija u smjeru hidrolize pri čemu se smanjuje voćnost i svježina vina. Starenjem vina dolazi do gubitka karakterističnih sortnih i fermentacijskih aroma, te formiranja novih aroma. Da bismo uvidjeli na koji način je moguće čuvati vino i kako promjena određenih parametara utječu na brzinu hidrolize i oksidaciju hlapivih spojeva arome, analizirano je mlado bijelo vino, analitičkom metodom plinske kromatografije s plameno-ionizirajućim detektorom i „Headspace“ automatskim uzorkivačem. Praćene su promjene u koncentracijama estera i viših alkohola. Dobiveni rezultati ukazuju na to da pH značajno utječe na brzinu hidrolize estera
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija