Pregled bibliografske jedinice broj: 803924
Oksidacija spojeva odgovornih za aromu vina
Oksidacija spojeva odgovornih za aromu vina, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 803924 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Oksidacija spojeva odgovornih za aromu vina
(Oxidation of wine aroma compounds)
Autori
Šiško, Mia
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
Podatak o recenziji nije dostupan
Godina
2015
Stranica
51
Mentor
Gracin, Leo
Ključne riječi
aroma vina; esteri; plinska kromatografija; hidroliza; oksidacija
(wine aroma; esters; gass chromatography; hydrolysis; oxidation)
Sažetak
Lako hlapive tvari, esteri i viši alkoholi, u mladom vinu uvelike određuju njegovu kvalitetu. Starenjem vina dolazi do promjene njihovih koncentracija, čime se mijenja aromatski profil vina. Vino gubi voćni karakter mirisa i tržišnu prihvatiljivost. Cilj ovog rada bio je utvrditi na koji način dolazi do navedenih promjena, te odrediti potencijalne inhibitore reakcija. Pripremljene su model otopine AKO MOŽEŠ JOŠ NAGLASITI NAJVAŽNIJE POKUSE TJ MODELE vina koje su analizirane analitičkom metodom plinske kromatografije s plameno-ionizacijskim detektorom i „Headspace“ automatskim uzorkivačem. Rezultati analiza pokazali su da različite pH vrijednosti utječu na koncentraciju estera u model otopinama, točnije da niže pH vrijednosti ubrzavaju hidrolizu acetatnih estera, te da su esteri, nosioci arome vina, podliježni reakcijama oksidacije. Askorbinska i galna kiselina, suprotno očekivanom, nisu se pokazali kao djelotvorni inhibitori oksidacije estera.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija