Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 803911

FERMENTACIJA I ANTIMIKROBNA AKTIVNOST KOMBUCHA ČAJA


Moharić, Lidia
FERMENTACIJA I ANTIMIKROBNA AKTIVNOST KOMBUCHA ČAJA, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 803911 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
FERMENTACIJA I ANTIMIKROBNA AKTIVNOST KOMBUCHA ČAJA
(KOMBUCHA TEA FERMENTATION AND ITS ANTIMICROBIAL ACTIVITY)

Autori
Moharić, Lidia

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.09

Godina
2015

Stranica
35

Mentor
Beluhan, Sunčica

Ključne riječi
fermentirani čaj; kombucha; antimikrobna aktivnost
(Fermented tea; Kombucha; Antimicrobial activity)

Sažetak
Kombucha je odavno poznati osvježavajući napitak dobiven fermentacijom čaja, uz dodatak šećera i simbiotički združene kulture bakterija octene kiseline i kvasaca. Ovaj se napitak stoljećima intenzivno konzumira diljem cijelog svijeta zbog svojih profilaktičkih i terapeutskih svojstava. U ovom su radu pripremljene infuzije crnog, zelenog, bijelog i voćnog čaja (5 g/L), zaslađene sa 70 g/L saharoze, te fermentirane pomoću kombuche tijekom 35 dana pri 28 oC. Uočeno je da su promjene pH vrijednosti bile povezane s simbiotskim metaboličkim aktivnostima kvasaca i bakterija octene kiseline. Debljina i prinos bakterijske celuloze povećala se tijekom fermentacije. Uočena je antimikrobna aktivnost kombuche na Gram-pozitivne i Gram-negativne bakterije (Streptococcus aureus, Escherichia coli i Salmonella typhimurium), no ne i na kvasac Candida albicans.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Sunčica Beluhan (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Moharić, Lidia
FERMENTACIJA I ANTIMIKROBNA AKTIVNOST KOMBUCHA ČAJA, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Moharić, L. (2015) 'FERMENTACIJA I ANTIMIKROBNA AKTIVNOST KOMBUCHA ČAJA', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mohari\'{c}, Lidia}, year = {2015}, pages = {35}, keywords = {fermentirani \v{c}aj, kombucha, antimikrobna aktivnost}, title = {FERMENTACIJA I ANTIMIKROBNA AKTIVNOST KOMBUCHA \v{C}AJA}, keyword = {fermentirani \v{c}aj, kombucha, antimikrobna aktivnost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mohari\'{c}, Lidia}, year = {2015}, pages = {35}, keywords = {Fermented tea, Kombucha, Antimicrobial activity}, title = {KOMBUCHA TEA FERMENTATION AND ITS ANTIMICROBIAL ACTIVITY}, keyword = {Fermented tea, Kombucha, Antimicrobial activity}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font