Pregled bibliografske jedinice broj: 803911
FERMENTACIJA I ANTIMIKROBNA AKTIVNOST KOMBUCHA ČAJA
FERMENTACIJA I ANTIMIKROBNA AKTIVNOST KOMBUCHA ČAJA, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 803911 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
FERMENTACIJA I ANTIMIKROBNA AKTIVNOST KOMBUCHA ČAJA
(KOMBUCHA TEA FERMENTATION AND ITS ANTIMICROBIAL ACTIVITY)
Autori
Moharić, Lidia
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.09
Godina
2015
Stranica
35
Mentor
Beluhan, Sunčica
Ključne riječi
fermentirani čaj; kombucha; antimikrobna aktivnost
(Fermented tea; Kombucha; Antimicrobial activity)
Sažetak
Kombucha je odavno poznati osvježavajući napitak dobiven fermentacijom čaja, uz dodatak šećera i simbiotički združene kulture bakterija octene kiseline i kvasaca. Ovaj se napitak stoljećima intenzivno konzumira diljem cijelog svijeta zbog svojih profilaktičkih i terapeutskih svojstava. U ovom su radu pripremljene infuzije crnog, zelenog, bijelog i voćnog čaja (5 g/L), zaslađene sa 70 g/L saharoze, te fermentirane pomoću kombuche tijekom 35 dana pri 28 oC. Uočeno je da su promjene pH vrijednosti bile povezane s simbiotskim metaboličkim aktivnostima kvasaca i bakterija octene kiseline. Debljina i prinos bakterijske celuloze povećala se tijekom fermentacije. Uočena je antimikrobna aktivnost kombuche na Gram-pozitivne i Gram-negativne bakterije (Streptococcus aureus, Escherichia coli i Salmonella typhimurium), no ne i na kvasac Candida albicans.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Sunčica Beluhan
(mentor)