Pregled bibliografske jedinice broj: 803761
Sortiment rajčice obzirom na krupnoću za uzgoj u zaštićenom prostoru
Sortiment rajčice obzirom na krupnoću za uzgoj u zaštićenom prostoru, 2014., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 803761 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sortiment rajčice obzirom na krupnoću za uzgoj u zaštićenom prostoru
(Tomato varieties in view of the largeness for greenhouse growing)
Autori
Kljak, Lucija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
19.09
Godina
2014
Stranica
16
Mentor
Borošić, Josip
Ključne riječi
rajčica; sortiment; zaštićen prostor; krupnoća ploda
(tomato; varieties; greenhouse; fruit largeness)
Sažetak
Rajčica je jednogodišnja zeljasta biljka koja po jedinici površine ostvaruje visoke prinose plodova. Plod rajčice je višesjemena boba. Rajčica ima visoke zahtjeve prema toplini. Optimalne temperature za rast i razvoj tijekom dana su od 20 do 25 0C, a tijekom noći od 15 do 18 0C što pokazuje da je mogućnost proizvodnje geografski raširena. Zbog bioloških svojstva i ostvarivanja visokih prinosa sve više proizvođača uzgaja rajčicu. Oni proizvođači koji se odlučuju za proizvodnju u zaštićenom prostoru, uzgajaju indeterminantne sorte rajčice. Indeterminantne sorte F1 hibrida namijenjene su za staklenike, plastenike i tunele, sa ili bez grijanja. Proizvođači traže rajčice bujnog rasta, ranozrele, kratkih internodija, dobra prekrivenost ploda lišćem. Poželjno je da plodovi na grozdu jednolično zriju, da su intezivno crvene boje, dobre održivosti, dobre konzistencije i organoleptičke ocjene. Na sortnoj listi Republike Hrvatske nalazi se 32 sorte rajčice. Razlikuju se indeterminantne i determinantne sorte. Indeterminantne sorte su podijeljene u skupine prema krupnoći ploda na trešnjolike, grozdaste i s krupnim plodovima. Ovisno o želji proizvođača, iskustvu i zahtjevima tržišta odabire se sorta rajčice. Svi hibridi su selekcionirani da daju veće prinose, kvalitetnije plodove, da su otporni na visoke temperature i da se odlikuju genetskom otpornošću na veći broj bolesti i štetnika.
Izvorni jezik
Hrvatski