Pregled bibliografske jedinice broj: 803747
Ekološki čimbenici uzgoja cvjetače na području Samobora
Ekološki čimbenici uzgoja cvjetače na području Samobora, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 803747 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ekološki čimbenici uzgoja cvjetače na području Samobora
(Environmental factors for cauliflower growing at Samobor region)
Autori
Telešman, Lidija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
25.09
Godina
2014
Stranica
15
Mentor
Borošić, Josip
Ključne riječi
cvjetača; klimatski uvjeti; rokovi uzgoja; Samobor
(cauliflower; climat conditions; growing terms; Samobor)
Sažetak
Cvjetača (Brassica oleracea L. var. botrytis L.) je dvogodišnja zeljasta biljka, iz porodice krstašica (Brassicaceae). Prema klimatskim zahtjevima, cvjetača se može uzgajati na otvorenom području okolice grada Samobora. Veliki bijeli metamorfozni cvat, s nekoliko najmlađih listova, koristi se kao povrće, koja je prisutna na tržištu gotovo cijele godine. Najviše se konzervira zamrzavanjem, rjeđe sterilizacijom u limenkama ili staklenkama, i mariniranjem s drugim povrćem. Cvjetača je odlična dijetetska namirnica, a njezino zdravstveno djelovanje slično je djelovanju ostalih kupusnjača. Jestivi dio cvjetače zametak je cvata, koji se još naziva i glava. Osnovna obrada tla i gnojidba (stajski gnoj, dio mineralnog NPK- gnojiva) obavlja se u jesen. Za ranu proljetnu sadnju najbolje je već u jesen pripremiti uzdignute gredice, da se tlo što prije prosuši i ugrije, te se primjenjuje osnovna gnojidba fosforom i kalijem uz manju količinu dušika. U završnoj pripremi pred sadnju dodaju se startna hraniva i odabrani herbicid. Tijekom vegetacije, najviše se vodi briga o zaštiti od bolesti i štetnika, treba voditi brigu o pravilnoj plodosmjeni, te izbjegavanju kupusnjača na susjednim parcelama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)