Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 803735

Uzgoj, dinamika sjetve i berbe kukuruza šećerca


Đurak, Josipa
Uzgoj, dinamika sjetve i berbe kukuruza šećerca, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 803735 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Uzgoj, dinamika sjetve i berbe kukuruza šećerca
(Growing and dynamics of sowing and harvest of sweet maize)

Autori
Đurak, Josipa

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
19.09

Godina
2014

Stranica
19

Mentor
Borošić, Josip

Ključne riječi
kukuruz šećerac ; uzgoj ; suma toplinskih jedinica ; kontinentalni dio Hrvatske
(sweet maize ; growing ; termal units sum ; continental part of Croatia)

Sažetak
U Hrvatskoj kukuruz šećerac kao povrće nije tradicionalno značajnije zastupljen u prehrani ljudi. No, prema FAO-u, u europskim zemljama pa tako i u RH, raste i potrošnja i proizvodnja i svježeg i konzerviranog kukuruza šećerca. Kukuruz šećerac je slatki kukuruz koji se od standardnog kukuruza za zrno razlikuje u jednom recesivnom genu (su) koji sprječava da se dio šećera transformira u škrob i ima istaknutu ulogu u zdravoj prehrani zbog svoje višestruke koristi organizmu. Cilj rada je na temelju izračuna toplinskih suma, isplanirati proizvodnju kukuruza šećerca u kontinentalnom dijelu Hrvatske sjetvom u više rokova radi višekratne berbe za zadovoljenje potreba. Vrlo je važno odrediti dobar termin sjetve i izabrati hibride pogodne za određeno područje i njihove klimatske uvjete jer u protivnom može doći do smanjenog prinosa i neisplativosti njegove proizvodnje. Višekratna i kontinuirana berba postiže se sjetvom iste sorte u određenim vremenskim razmacima, ovisno o željenom periodu berbe ili sjetvom nekoliko sorti različite dužine vegetacije. Najranija sjetva na području Zagreba može biti oko 20. travnja, a najranija se berba očekuje oko 12. srpnja. Najkasnija berba može biti oko 1. listopada, a sjetva treba biti oko 15. srpnja. Obzirom na poznatu dužinu vegetacije do tehnološke zrelosti uobičajeno je kombiniranje kultivara različite dužine vegetacije i dinamike sjetve uz primjenu toplinskih jedinica.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Joisp Borošić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Đurak, Josipa
Uzgoj, dinamika sjetve i berbe kukuruza šećerca, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Đurak, J. (2014) 'Uzgoj, dinamika sjetve i berbe kukuruza šećerca', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\DJurak, Josipa}, year = {2014}, pages = {19}, keywords = {kukuruz \v{s}e\'{c}erac, uzgoj, suma toplinskih jedinica, kontinentalni dio Hrvatske}, title = {Uzgoj, dinamika sjetve i berbe kukuruza \v{s}e\'{c}erca}, keyword = {kukuruz \v{s}e\'{c}erac, uzgoj, suma toplinskih jedinica, kontinentalni dio Hrvatske}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\DJurak, Josipa}, year = {2014}, pages = {19}, keywords = {sweet maize, growing, termal units sum, continental part of Croatia}, title = {Growing and dynamics of sowing and harvest of sweet maize}, keyword = {sweet maize, growing, termal units sum, continental part of Croatia}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font