Pregled bibliografske jedinice broj: 803733
Aronija: bioraspoloživost i antioksidativno djelovanje polifenola
Aronija: bioraspoloživost i antioksidativno djelovanje polifenola, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 803733 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Aronija: bioraspoloživost i antioksidativno djelovanje polifenola
(Aronia: bioavailability and antioxidant activity of polyphenols)
Autori
Gikić, Tena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.07
Godina
2013
Stranica
32
Mentor
Kovač, Veronika
Ključne riječi
aronija; polifenoli; bioraspoloživost; antioksidativna aktivnost
(black chokeberry; polyphenols; bioavailybility; antioxidant activity)
Sažetak
Aronija je prepoznatljiva bobica sa visokim sadržajem polifenolnih spojeva, a posjeduje jednu od najjačih antioksidativnih aktivnosti među voćem. Čini se da je bioraspoloživost polifenola aronije niska, ali postoje dovoljno dokaza o njezinoj zdravstvenom utjecaju kao što su kardioprotektivni, antimutageni, hepatoprotektivni i antikancerogeni učinci. Ovaj rad daje informacije o bioraspoloživosti i antioksidativnom djelovanju polifenola aronije, te objašnjava moguće mehanizme djelovanja in vivo u prevenciji i liječenju bolesti koje su povezane sa oksidacijskim stresom. Također pokazuje dostupne podatke o antioksidacijskoj aktivnosti aronije in vitro, u izoliranim stanicama i staničnim linijama, te in vivo, u ljudskim subjekatima i u životinjama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Veronika Kovač
(mentor)