Pregled bibliografske jedinice broj: 803719
Određivanje hlapljivi sastojaka vina različitih starosti i sortiOdređivanje hlapljivi sastojaka vina različitih starosti i sorti
Određivanje hlapljivi sastojaka vina različitih starosti i sortiOdređivanje hlapljivi sastojaka vina različitih starosti i sorti, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 803719 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje hlapljivi sastojaka vina različitih starosti i sortiOdređivanje hlapljivi sastojaka vina različitih starosti i sorti
(Determination of volatile compounds in wines of different age and variety)
Autori
Karačić, Andrea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
Podatak o recenziji nije dostupan
Godina
2013
Stranica
59
Mentor
Gracin, Leo
Ključne riječi
aroma vina; plinska kromatografija; hlapljivi spojevi
(wine aroma; gas chromatography; volatile compounds)
Sažetak
: Do sada je pronađeno više od 1000 hlapljivih spojeva u vinu, ali tek neki od njih značajno utječu na aromu vina. U ovom radu je obavljena analiza različitih uzoraka vina iz Hrvatske i drugih zemalja, s ciljem identifikacije i kvantifikacije lako hlapljivih spojeva. Među uzorcima, dvije najzastupljenije sorte su bile Chardonnay i Graševina. Korištena analitička metoda je, u prvom planu, plinska kromatografija s plamenoionizirajućim detektorom i s „Headspace“ automatskim uzorkivačem (HSS). Analizirani su klasični parametri vina te acetati FTIR metodom, a provedena je i deskriptivna senzorska analiza. Rezultati koncentracija acetata dobiveni različitim metodama su uspoređeni, kao i rezultati GC i senzorske analize. Naglasak je bio na razlikama u sadržaju tvari arome, odnosno, senzorskom dojmu vina različite starosti i sorti. Dokazana je prisutnost voćnih estera, kao npr. izoamil acetata u višim koncentracijama u mladim vinima, odnosno, dietil sukcinata u starim vinima. U uzorcima Chardonnaya su u prosjeku pronađene više koncentracije ukupnih viših alkohola nego u uzorcima Graševine.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija