Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 803719

Određivanje hlapljivi sastojaka vina različitih starosti i sortiOdređivanje hlapljivi sastojaka vina različitih starosti i sorti


Karačić, Andrea
Određivanje hlapljivi sastojaka vina različitih starosti i sortiOdređivanje hlapljivi sastojaka vina različitih starosti i sorti, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 803719 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje hlapljivi sastojaka vina različitih starosti i sortiOdređivanje hlapljivi sastojaka vina različitih starosti i sorti
(Determination of volatile compounds in wines of different age and variety)

Autori
Karačić, Andrea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
Podatak o recenziji nije dostupan

Godina
2013

Stranica
59

Mentor
Gracin, Leo

Ključne riječi
aroma vina; plinska kromatografija; hlapljivi spojevi
(wine aroma; gas chromatography; volatile compounds)

Sažetak
: Do sada je pronađeno više od 1000 hlapljivih spojeva u vinu, ali tek neki od njih značajno utječu na aromu vina. U ovom radu je obavljena analiza različitih uzoraka vina iz Hrvatske i drugih zemalja, s ciljem identifikacije i kvantifikacije lako hlapljivih spojeva. Među uzorcima, dvije najzastupljenije sorte su bile Chardonnay i Graševina. Korištena analitička metoda je, u prvom planu, plinska kromatografija s plamenoionizirajućim detektorom i s „Headspace“ automatskim uzorkivačem (HSS). Analizirani su klasični parametri vina te acetati FTIR metodom, a provedena je i deskriptivna senzorska analiza. Rezultati koncentracija acetata dobiveni različitim metodama su uspoređeni, kao i rezultati GC i senzorske analize. Naglasak je bio na razlikama u sadržaju tvari arome, odnosno, senzorskom dojmu vina različite starosti i sorti. Dokazana je prisutnost voćnih estera, kao npr. izoamil acetata u višim koncentracijama u mladim vinima, odnosno, dietil sukcinata u starim vinima. U uzorcima Chardonnaya su u prosjeku pronađene više koncentracije ukupnih viših alkohola nego u uzorcima Graševine.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Leo Gracin (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Karačić, Andrea
Određivanje hlapljivi sastojaka vina različitih starosti i sortiOdređivanje hlapljivi sastojaka vina različitih starosti i sorti, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Karačić, A. (2013) 'Određivanje hlapljivi sastojaka vina različitih starosti i sortiOdređivanje hlapljivi sastojaka vina različitih starosti i sorti', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kara\v{c}i\'{c}, Andrea}, year = {2013}, pages = {59}, keywords = {aroma vina, plinska kromatografija, hlapljivi spojevi}, title = {Odre\djivanje hlapljivi sastojaka vina razli\v{c}itih starosti i sortiOdre\djivanje hlapljivi sastojaka vina razli\v{c}itih starosti i sorti}, keyword = {aroma vina, plinska kromatografija, hlapljivi spojevi}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kara\v{c}i\'{c}, Andrea}, year = {2013}, pages = {59}, keywords = {wine aroma, gas chromatography, volatile compounds}, title = {Determination of volatile compounds in wines of different age and variety}, keyword = {wine aroma, gas chromatography, volatile compounds}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font