Pregled bibliografske jedinice broj: 803717
Uloga beta-glukana u promociji zdravlja i prevenciji bolesti
Uloga beta-glukana u promociji zdravlja i prevenciji bolesti, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 803717 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uloga beta-glukana u promociji zdravlja i prevenciji bolesti
(Oat beta-glucan`s role in health promotion and prevention of diseases)
Autori
Fabijanić, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.09
Godina
2013
Stranica
26
Mentor
Kovač, Veronika
Ključne riječi
zob ; β-glukan ; vlakna ; zdravlje
(oat ; β-glucan ; fibers ; health)
Sažetak
Rad donosi pregled o najnovijim dostignućima potencijalne promocije zdravlja β-glukana iz zobi. Ovo topljivo prehrambeno vlakno ima sposobnost snižavanja postprandijalne razine glukoze u krvi te inzulinskog odgovora, snižava ukupni kolesterol u krvi i lipoprotein male gustoće (LDL), poboljšava nivo lipoproteina visoke gustoće (HDL), ukupnih lipida u krvi te pomaže u održavanju tjelesne mase. Prema tome, β-glukan iz zobi je koristan u prevenciji, liječenju i kontroli dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. Nadalje, β-glukan iz zobi stimulira imunološke funkcije tako što aktivira monocite/makrofage i povećava količinu imunoglobulina, NK stanica, T-stanice ubojice i druge, što poboljšava otpornost na pojavu karcinoma, infektivnih i parazitskih bolesti. Također, ima blagotvorno djelovanje na kožu. Sve navedene zdravstvene koristi β-glukana iz zobi mogu se objasniti s obzirom na njegove fizikalne osobine (kao što su viskoznost, molekulska masa) koje utječu na metodu ekstrakcije i ponašanje u gastrointestinalnom traktu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Veronika Kovač
(mentor)