Pregled bibliografske jedinice broj: 803716
Uzgoj krastavaca za konzerviranje na području Svetog Ivana Zeline
Uzgoj krastavaca za konzerviranje na području Svetog Ivana Zeline, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 803716 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uzgoj krastavaca za konzerviranje na području Svetog Ivana Zeline
(Growing cucumbers for pickling at Sveti Ivan Zelina region)
Autori
Skomrak, Antonia
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
12.09
Godina
2014
Stranica
15
Mentor
Borošić, Josip
Ključne riječi
krastavci za konzerviranje; uvjeti uzgoja; Sveti Ivan Zelina
(cucumbers for pickling; growing conditions; Sveti Ivan Zelina)
Sažetak
Krastavac (Cucumis sativus L.) je jednogodišnja, jednodomna biljka iz porodice Cucurbitaceae. Prema zahtjevima za toplinom, krastavci za konzerviranje se mogu uzgajati na otvorenom na području Grada Svetog Ivana Zeline. Iako prevladavaju tla teže teksture, uz određene melioracijske mjere moguća je uspješna proizvodnja. Osnovna obrada tla i gnojidba (stajski gnoj, dio mineralnog NPK-gnojiva) obavljaju se ujesen. U proljeće se unosi ostatak mineralnog gnojiva tanjuranjem. Zatim se tlo freza i malčira crnom polietilenskom folijom uz postavljanje sustava za navodnjavanje kapanjem. Sjetva sjemena ili sadnja presadnica moguća je u mjesecu svibnju, a završetak berbe može se planirati u rujnu. Tijekom vegetacije najviše se vodi briga o suzbijanju biljnih štetočinja. Plodovi se beru svaki ili svaki drugi dan i klasiraju u klase kvalitete. Kultivari krastavca za konzerviranje imaju glatke plodove ili sa sitnim i gustim dlačicama. Na Sotnoj listi se trenutno nalaze tri kultivara: Ardia, Galina, Zita.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)