Pregled bibliografske jedinice broj: 803714
Esterifikacija i hidroliza spojeva odgovornih za aromu vina
Esterifikacija i hidroliza spojeva odgovornih za aromu vina, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 803714 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Esterifikacija i hidroliza spojeva odgovornih za aromu vina
(Esterification and hydrolisis of aroma defining compounds)
Autori
Repac, Iva
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
Podatak o recenziji nije dostupan
Godina
2013
Stranica
41
Mentor
Gracin, Leo
Ključne riječi
aroma vina; esterifikacija; hidroliza; plinska kromatorafija; hlapljivi spojevi
(wine aroma; esterification; hydrolysis; gas chromatography; volatile compounds)
Sažetak
Sažetak: Aroma vina je jedna od bitnih komponenti njegove kvalitete. Čini je stotine spojeva, no posebice bitni i značajni su esteri. Većinski udio estera nastaje tijekom alkoholne fermentacije metabolizmom kvasaca. Tijekom starenja vina njihov udio u vinu se mijenja jer neki nastaju kemijskom esterifikacijom te im se koncentracije povećavaju, dok neki hidroliziraju čime im se udio u vinu smanjuje. Kako bismo uvidjeli na koji se način reakcije hidrolize i esterifikacije odvijaju u vinu te koji faktori mogu utjecati na njih, izrađene su modelne otopine vina. Analiziravši ih analitičkom metodom plinske kromatografije s plameno-ionizirajućim detektorom i „Headspace“ automatski uzorkivačem, praćene su promjene u koncentracijama etil acetata, izoamil acetata te etil-laktata. Navedeni esteri praćeni su i u dvama vinima. Dobiveni rezultati ukazuju na to da veće koncentracije etil acetata nastaju pri većoj koncentraciji alkohola te da je pri višem pH stupanje hidrolize izoamil acetata manji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija