Pregled bibliografske jedinice broj: 803708
Aroma graševine
Aroma graševine, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 803708 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Aroma graševine
(Aroma of Graševina)
Autori
Tkalec, Ivan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
09.03
Godina
2012
Stranica
56
Mentor
Gracin, Leo
Ključne riječi
aroma; graševina; vino
(aroma; graševina; wine)
Sažetak
Od mnogo hlapljivih komponenti u vinu određene od njih imaju poseban i značajan utjecaj na aromu. U ovom radu izvest će se identifikacija i kvantifikacija tih komponenata. Istraživanje će se provoditi na sorti vina kontinentalne Hrvatske, graševine. Rezultati su dobiveni metodom određivanja hlapljivih sastojaka vina plinskom kromatografijom/masenom spektrometrijom uz mikroekstrakciju na čvrstoj fazi (SPME-GC/MS). Graševinu karakteriziraju slijedeći spojevi: etil acetat, etil oktanoat, i-butil acetat, etil heksanoat i β-damascenon (predstavnik norizoprenoida). Budući da su i esteri nositelji voćne arome, a β-damascenon cvjetne arome zaključujemo da graševinu karakterizira voćnost. U ispitivanim uzorcima bliskog geografskog položaja nisu se očekivale ovolike razlike u koncentracijama spojeva arome.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija