Pregled bibliografske jedinice broj: 803699
Aroma graševine
Aroma graševine, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 803699 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Aroma graševine
(AROMA GRAŠEVINE)
Autori
Vujević, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
06.07
Godina
2012
Stranica
69
Mentor
Gracin, Leo
Ključne riječi
aroma; Graševina; hlapljivi spojevi
(aroma; Graševina; volatile compounds)
Sažetak
Aroma vina je sveukupni senzorski utisak mirisnih i okusnih svojstva vina te jedno od važnijih svojstva kvalitete vina, a definira je kemijski sastav vina. Hlapljivih komponenti u vinu ima mnogo (do sada poznato više od 1000 spojeva), ali tek neki od njih imaju poseban i značajan utjecaj na aromu. U ovom radu će se provesti identifikacija i kvantifikacija hlapljivih komponenta u sorti graševini iz vinogorja Kutjevo. Glavni cilj ovog diplomskog rada je upravo identifikacija i kvantifikacija što većeg broja hlapljivih spojeva koji doprinose aromi graševine te izdvajanje aroma koje u značajnijoj mjeri definiraju njenu aromu. Metoda određivanja hlapljivih sastojaka vina je plinska kromatografija s masenom spektrometrijom uz mikroekstrakciju na čvrstoj fazi (SPME-GC/MS). Karakteristični spojevi za graševinu kao sortu su izoamil acetat, 2-feniletanol i etil dekanoat.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija