Pregled bibliografske jedinice broj: 803691
Usporedba mlijeka kopitara (kobila i magarica) s mlijekom papkara (krava i bivolica)
Usporedba mlijeka kopitara (kobila i magarica) s mlijekom papkara (krava i bivolica), 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 803691 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Usporedba mlijeka kopitara (kobila i magarica) s mlijekom papkara (krava i bivolica)
(Comparison of equine milk (mare and donkey) with milk ungulates (cows and buffaloes))
Autori
Jurković, Petra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.06
Godina
2015
Stranica
29
Mentor
Božanić, Rajka
Neposredni voditelj
Lisak Jakopović, Katarina
Ključne riječi
kopitari ; papkari ; kemijska svojstva ; fizikalna ; mikrobiološka svojstva
(equine ; bovine ; chemical composition ; physical ; microbiological properties)
Sažetak
Svjetska proizvodnja mlijeka najvećim dijelom se odnosi na mlijeko papkara, osobito krava. U današnje vrijeme sve je veća potražnja za mlijekom bogatijeg nutritivnog sadržaja. Tako mlijeko kopitara pridaje posebnu pažnju. U radu su obrađena fizikalna svojstva, kemijski sastav i mikrobiološka svojstava sirovog mlijeka kopitara i papkara. Kopitari su obuhvatili mlijeka kobile i magarice, a mlijeka krave i bivolice obuhvatili su papkari. Fizikalna svojstva uspoređena u radu su: kiselost (pH vrijednost i °SH), točka ledišta, gustoća, viskoznost. Uspoređeni kemijski sastav su udio vode i suhe tvari u mlijeku.. Mikrobiološka svojstva mlijeka koja ukazuju na higijensku kvalitetu su ukupan broj mikroorganizama i broj somatskih stanica. Mlijeko kobile i magarice ima manji udio proteina, masti i mineralnih tvari, bogatije je esencijalnim masnim kiselinama te ima povoljniji omjer kalcija i fosfora u odnosu na mlijeko krave i bivolice. Osim toga, mlijeko magarice i kobile je bjelije boje, ima nižu točku ledišta te je bolje higijenske kvalitete zbog manjeg broja somatskih stanica i ukupnog broja mikroorganizama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb