Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 803691

Usporedba mlijeka kopitara (kobila i magarica) s mlijekom papkara (krava i bivolica)


Jurković, Petra
Usporedba mlijeka kopitara (kobila i magarica) s mlijekom papkara (krava i bivolica), 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 803691 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Usporedba mlijeka kopitara (kobila i magarica) s mlijekom papkara (krava i bivolica)
(Comparison of equine milk (mare and donkey) with milk ungulates (cows and buffaloes))

Autori
Jurković, Petra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.06

Godina
2015

Stranica
29

Mentor
Božanić, Rajka

Neposredni voditelj
Lisak Jakopović, Katarina

Ključne riječi
kopitari ; papkari ; kemijska svojstva ; fizikalna ; mikrobiološka svojstva
(equine ; bovine ; chemical composition ; physical ; microbiological properties)

Sažetak
Svjetska proizvodnja mlijeka najvećim dijelom se odnosi na mlijeko papkara, osobito krava. U današnje vrijeme sve je veća potražnja za mlijekom bogatijeg nutritivnog sadržaja. Tako mlijeko kopitara pridaje posebnu pažnju. U radu su obrađena fizikalna svojstva, kemijski sastav i mikrobiološka svojstava sirovog mlijeka kopitara i papkara. Kopitari su obuhvatili mlijeka kobile i magarice, a mlijeka krave i bivolice obuhvatili su papkari. Fizikalna svojstva uspoređena u radu su: kiselost (pH vrijednost i °SH), točka ledišta, gustoća, viskoznost. Uspoređeni kemijski sastav su udio vode i suhe tvari u mlijeku.. Mikrobiološka svojstva mlijeka koja ukazuju na higijensku kvalitetu su ukupan broj mikroorganizama i broj somatskih stanica. Mlijeko kobile i magarice ima manji udio proteina, masti i mineralnih tvari, bogatije je esencijalnim masnim kiselinama te ima povoljniji omjer kalcija i fosfora u odnosu na mlijeko krave i bivolice. Osim toga, mlijeko magarice i kobile je bjelije boje, ima nižu točku ledišta te je bolje higijenske kvalitete zbog manjeg broja somatskih stanica i ukupnog broja mikroorganizama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Katarina Lisak Jakopović (mentor)

Avatar Url Rajka Božanić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jurković, Petra
Usporedba mlijeka kopitara (kobila i magarica) s mlijekom papkara (krava i bivolica), 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Jurković, P. (2015) 'Usporedba mlijeka kopitara (kobila i magarica) s mlijekom papkara (krava i bivolica)', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jurkovi\'{c}, Petra}, year = {2015}, pages = {29}, keywords = {kopitari, papkari, kemijska svojstva, fizikalna, mikrobiolo\v{s}ka svojstva}, title = {Usporedba mlijeka kopitara (kobila i magarica) s mlijekom papkara (krava i bivolica)}, keyword = {kopitari, papkari, kemijska svojstva, fizikalna, mikrobiolo\v{s}ka svojstva}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jurkovi\'{c}, Petra}, year = {2015}, pages = {29}, keywords = {equine, bovine, chemical composition, physical, microbiological properties}, title = {Comparison of equine milk (mare and donkey) with milk ungulates (cows and buffaloes)}, keyword = {equine, bovine, chemical composition, physical, microbiological properties}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font