Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 803687

USPOREDBA KEFIRA PROIZVEDENOG KEFIRNIM ZRNCIMA I KOMERCIJALNOM MLJEKARSKOM KULTUROM


Telišman, Andrea
USPOREDBA KEFIRA PROIZVEDENOG KEFIRNIM ZRNCIMA I KOMERCIJALNOM MLJEKARSKOM KULTUROM, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 803687 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
USPOREDBA KEFIRA PROIZVEDENOG KEFIRNIM ZRNCIMA I KOMERCIJALNOM MLJEKARSKOM KULTUROM
(COMPARISON OF KEFIR PRODUCED WITH KEFIR GRAINS AND COMMERCIAL DAIRY CULTURE)

Autori
Telišman, Andrea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
12.06

Godina
2015

Stranica
34

Mentor
Božanić, Rajka

Neposredni voditelj
Barukčić, Irena

Ključne riječi
kefir ; kefirna zrnca ; kefirna kultura ; fermentacija ; kemijske analize ; senzorika ; reologija
(kefir ; kefir grains ; kefir culture ; fermentation ; chemical analysis ; sensory ; rheology)

Sažetak
Kefir je fermentirano mlijeko osvježavajućih, hranjivih i ljekovitih svojstava. U okviru ovog završnog rada proizveden je kefir iz konzumnog punomasnog i obranog mlijeka koje je fermentirano komercijalnom mljekarskom kulturom XPL1 te kefirnim zrncima. Proizvedenim uzorcima kefira ispitana su kemijska, fizikalna i senzorska svojstva. Udio proteina i laktoze u uzorcima kefira proizvedenog kefirnim zrncima bio je manji u odnosu na kefir proizveden komercijalnom kulturom. Veću viskoznost i pregustu konzistenciju imali su uzorci proizvedeni XPL1 kulturom u odnosu na kefir proizveden kefirnim zrncima. Oba kefira iz punomasnog mlijeka bolje su senzorski ocjenjena, a kefir proizveden kefirnim zrncima dobio je najbolju senzorsku ocjenu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Irena Barukčić Jurina (mentor)

Avatar Url Rajka Božanić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Telišman, Andrea
USPOREDBA KEFIRA PROIZVEDENOG KEFIRNIM ZRNCIMA I KOMERCIJALNOM MLJEKARSKOM KULTUROM, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Telišman, A. (2015) 'USPOREDBA KEFIRA PROIZVEDENOG KEFIRNIM ZRNCIMA I KOMERCIJALNOM MLJEKARSKOM KULTUROM', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Teli\v{s}man, Andrea}, year = {2015}, pages = {34}, keywords = {kefir, kefirna zrnca, kefirna kultura, fermentacija, kemijske analize, senzorika, reologija}, title = {USPOREDBA KEFIRA PROIZVEDENOG KEFIRNIM ZRNCIMA I KOMERCIJALNOM MLJEKARSKOM KULTUROM}, keyword = {kefir, kefirna zrnca, kefirna kultura, fermentacija, kemijske analize, senzorika, reologija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Teli\v{s}man, Andrea}, year = {2015}, pages = {34}, keywords = {kefir, kefir grains, kefir culture, fermentation, chemical analysis, sensory, rheology}, title = {COMPARISON OF KEFIR PRODUCED WITH KEFIR GRAINS AND COMMERCIAL DAIRY CULTURE}, keyword = {kefir, kefir grains, kefir culture, fermentation, chemical analysis, sensory, rheology}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font