Pregled bibliografske jedinice broj: 803687
USPOREDBA KEFIRA PROIZVEDENOG KEFIRNIM ZRNCIMA I KOMERCIJALNOM MLJEKARSKOM KULTUROM
USPOREDBA KEFIRA PROIZVEDENOG KEFIRNIM ZRNCIMA I KOMERCIJALNOM MLJEKARSKOM KULTUROM, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 803687 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
USPOREDBA KEFIRA PROIZVEDENOG KEFIRNIM ZRNCIMA I KOMERCIJALNOM MLJEKARSKOM KULTUROM
(COMPARISON OF KEFIR PRODUCED WITH KEFIR GRAINS AND COMMERCIAL DAIRY CULTURE)
Autori
Telišman, Andrea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
12.06
Godina
2015
Stranica
34
Mentor
Božanić, Rajka
Neposredni voditelj
Barukčić, Irena
Ključne riječi
kefir ; kefirna zrnca ; kefirna kultura ; fermentacija ; kemijske analize ; senzorika ; reologija
(kefir ; kefir grains ; kefir culture ; fermentation ; chemical analysis ; sensory ; rheology)
Sažetak
Kefir je fermentirano mlijeko osvježavajućih, hranjivih i ljekovitih svojstava. U okviru ovog završnog rada proizveden je kefir iz konzumnog punomasnog i obranog mlijeka koje je fermentirano komercijalnom mljekarskom kulturom XPL1 te kefirnim zrncima. Proizvedenim uzorcima kefira ispitana su kemijska, fizikalna i senzorska svojstva. Udio proteina i laktoze u uzorcima kefira proizvedenog kefirnim zrncima bio je manji u odnosu na kefir proizveden komercijalnom kulturom. Veću viskoznost i pregustu konzistenciju imali su uzorci proizvedeni XPL1 kulturom u odnosu na kefir proizveden kefirnim zrncima. Oba kefira iz punomasnog mlijeka bolje su senzorski ocjenjena, a kefir proizveden kefirnim zrncima dobio je najbolju senzorsku ocjenu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb