Pregled bibliografske jedinice broj: 803686
UTJECAJ STANDARDIZACIJE I TOPLINSKE OBRADE NA KEMIJSKI SASTAV I SVOJSTVA MLIJEKA
UTJECAJ STANDARDIZACIJE I TOPLINSKE OBRADE NA KEMIJSKI SASTAV I SVOJSTVA MLIJEKA, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 803686 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UTJECAJ STANDARDIZACIJE I TOPLINSKE OBRADE NA KEMIJSKI SASTAV I SVOJSTVA MLIJEKA
(INFLUENCE OF STANDARDIZATION AND HEAT TREATMENT ON CHEMICAL COMPOSITION AND PROPERTIES OF MILK)
Autori
Marković, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.09
Godina
2014
Stranica
20
Mentor
Božanić, Rajka
Neposredni voditelj
Barukčić, Irena
Ključne riječi
standardizacija ; toplinska obrada ; sirovo mlijeko ; kemijski sastav mlijeka ; svojstva mlijeka
(standardisation ; heat treatment ; raw milk ; chemical composition of milk ; properties of milk)
Sažetak
Standardizacija i toplinska obrada mlijeka uključene su u osnovne postupke pripreme mlijeka za proizvodnju mliječnih proizvoda i stavljanje na tržište. Ovi postupci, kao i ostali, u većoj ili manjoj mjeri utječu na sastav i svojstva mlijeka. Cilj je ovog rada bio utvrditi koliko se mijenjaju kemijski sastav i svojstva mlijeka standardizacijom (obiranjem) sirovog mlijeka i pasterizacijom obranog mlijeka. Dobiveni rezultati pokazuju kako standardizacija mliječne masti utječe na udio laktoze, proteina te suhe tvari ; dok termičkom obradom mlijeka dolazi do promjene u udjelu laktoze i proteina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb