Pregled bibliografske jedinice broj: 803685
Usporedba određivanja gustoće mlijeka piknometrom i laktodezitometrom
Usporedba određivanja gustoće mlijeka piknometrom i laktodezitometrom, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 803685 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Usporedba određivanja gustoće mlijeka piknometrom i laktodezitometrom
(COMPARISON OF DETERMINATION THE DENSITY OF MILK BY PYCNOMETER AND AREOMETER)
Autori
Sokić, Viktorija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
01.02
Godina
2013
Stranica
23
Mentor
Božanić, Rajka
Ključne riječi
gustoća mlijeka; laktodenzimetar; piknometar; sirovo i toplinski tretirano mlijeko; refrerentna i indirektna metoda
(density of milk; areometer; pycnometer; raw and termally treated milk; refrence and inidirect method)
Sažetak
Gustoća mlijeka predstavlja jedan od važnih parametara pri dokazivanju ispravnosti mlijeka. Referentna metoda određivanja gustoće mlijeka bazira se na vaganju piknometra s uzorcima mlijeka. Također, razvijena je i druga, indirektna metoda određivanja gustoće mlijeka pomoću laktodenzimetra. Određivanje gustoće mlijeka pomoću laktodenzimetra namijenjeno je određivanju gustoće sirovog mlijeka. Cilj ovog rada bio je utvrditi da li se indirektna metoda može koristiti kao zamjena za referentnu metodu. Izračunati parametri pokazali su značajne razlike između korištenih metoda. Stoga se indirektna metoda ne može koristiti kao zamjena za referentnu metodu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Rajka Božanić
(mentor)