Pregled bibliografske jedinice broj: 803681
Usporedba metoda određivanja udjela suhe tvari u toplinski obrađenom mlijeku
Usporedba metoda određivanja udjela suhe tvari u toplinski obrađenom mlijeku, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 803681 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Usporedba metoda određivanja udjela suhe tvari u toplinski obrađenom mlijeku
(Comparison of methods for determination of dry matter in the thermally processed milk)
Autori
Božićević, Nikolina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
13.07
Godina
2012
Stranica
23
Mentor
Božanić, Rajka
Neposredni voditelj
Jeličić, Irena ; Lisak Jakopović, Katarina
Ključne riječi
suha tvar ; toplinski obrađeno mlijeko ; direktno i indirektno određivanje ; gustoća mlijeka
(dry matter ; termally processed milk ; direct and indirect determination ; density of milk)
Sažetak
S obzirom da je udio suhe tvari jedan od važnih čimbenika koji određuje kakvoću prehrambenog proizvoda njegovo određivanje mora biti brzo, točno i precizno. Standardna metoda određivanja suhe tvari sušenjem do konstantne mase bazira se na uklanjanju vode iz uzoraka evaporacijom te vaganjem uzorka prije i nakon sušenja što traje relativno dugo. Za brzo određivanje suhe tvari razvijene su brojne druge metode, od kojih je jedna indirekno određivanje suhe tvari računskim metodama koja je korištena u ovom istraživanju. Ova metoda je u prvom redu namjenjena određivanje suhe tvari u sirovom mlijeku. Cilj istraživanja bio je odrediti udio suhe tvari standardnom metodom sušenja i indirektnim računskim metodama u uzorcima pasteriziranog i steriliziranog mlijeka različitog proizvođača kupljenog u trgovinama. Izračunati parametri pokazali su značajne razlike između dviju korištenih metoda. Stoga se indirektna metoda ne može koristiti kao brža metoda za pasterizirana i sterilizirana mlijeka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb