Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 803681

Usporedba metoda određivanja udjela suhe tvari u toplinski obrađenom mlijeku


Božićević, Nikolina
Usporedba metoda određivanja udjela suhe tvari u toplinski obrađenom mlijeku, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 803681 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Usporedba metoda određivanja udjela suhe tvari u toplinski obrađenom mlijeku
(Comparison of methods for determination of dry matter in the thermally processed milk)

Autori
Božićević, Nikolina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
13.07

Godina
2012

Stranica
23

Mentor
Božanić, Rajka

Neposredni voditelj
Jeličić, Irena ; Lisak Jakopović, Katarina

Ključne riječi
suha tvar ; toplinski obrađeno mlijeko ; direktno i indirektno određivanje ; gustoća mlijeka
(dry matter ; termally processed milk ; direct and indirect determination ; density of milk)

Sažetak
S obzirom da je udio suhe tvari jedan od važnih čimbenika koji određuje kakvoću prehrambenog proizvoda njegovo određivanje mora biti brzo, točno i precizno. Standardna metoda određivanja suhe tvari sušenjem do konstantne mase bazira se na uklanjanju vode iz uzoraka evaporacijom te vaganjem uzorka prije i nakon sušenja što traje relativno dugo. Za brzo određivanje suhe tvari razvijene su brojne druge metode, od kojih je jedna indirekno određivanje suhe tvari računskim metodama koja je korištena u ovom istraživanju. Ova metoda je u prvom redu namjenjena određivanje suhe tvari u sirovom mlijeku. Cilj istraživanja bio je odrediti udio suhe tvari standardnom metodom sušenja i indirektnim računskim metodama u uzorcima pasteriziranog i steriliziranog mlijeka različitog proizvođača kupljenog u trgovinama. Izračunati parametri pokazali su značajne razlike između dviju korištenih metoda. Stoga se indirektna metoda ne može koristiti kao brža metoda za pasterizirana i sterilizirana mlijeka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Katarina Lisak Jakopović (mentor)

Avatar Url Rajka Božanić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Božićević, Nikolina
Usporedba metoda određivanja udjela suhe tvari u toplinski obrađenom mlijeku, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Božićević, N. (2012) 'Usporedba metoda određivanja udjela suhe tvari u toplinski obrađenom mlijeku', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bo\v{z}i\'{c}evi\'{c}, Nikolina}, year = {2012}, pages = {23}, keywords = {suha tvar, toplinski obra\djeno mlijeko, direktno i indirektno odre\djivanje, gusto\'{c}a mlijeka}, title = {Usporedba metoda odre\djivanja udjela suhe tvari u toplinski obra\djenom mlijeku}, keyword = {suha tvar, toplinski obra\djeno mlijeko, direktno i indirektno odre\djivanje, gusto\'{c}a mlijeka}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bo\v{z}i\'{c}evi\'{c}, Nikolina}, year = {2012}, pages = {23}, keywords = {dry matter, termally processed milk, direct and indirect determination, density of milk}, title = {Comparison of methods for determination of dry matter in the thermally processed milk}, keyword = {dry matter, termally processed milk, direct and indirect determination, density of milk}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font