Pregled bibliografske jedinice broj: 803678
ANTIBIOTICI U MLIJEKU
ANTIBIOTICI U MLIJEKU, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 803678 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
ANTIBIOTICI U MLIJEKU
(ANTIBIOTICS IN MILK)
Autori
Bencek, Monika
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
01.07
Godina
2012
Stranica
21
Mentor
Božanić, Rajka
Neposredni voditelj
Lisak Jakopović, Katarina
Ključne riječi
antibiotici ; mlijeko ; testovi ; kontrola
(antibiotics ; milk ; tests ; control)
Sažetak
Antibiotici su najčešće prisutne inhibitorne tvari u mlijeku. Oni prvenstveno negativno utječu na zdravlje ljudi, ali i na kvalitetu mlijeka, te otežavaju preradu mlijeka u mliječne proizvode. Najčešći uzrok prisutnosti antibiotičkih ostataka u mlijeku je posljedica liječenja mastitisa. S obzirom na različite bakterije, uzročnike mastitisa, postoje brojne skupine antibiotika koje imaju različito djelovanje. Gornja dopuštena granica antibiotičkih ostataka u mlijeku propisana je zakonom kako bi se zaštitili potrošači i smanjile štete u mljekarstvu. Zato su razvijene brojne metode kako bi se moglo sustavno provjeravati i dokazivati njihova prisutnost. U ovom radu korištena je metoda Twinsensor BT koja je pokazala da su svi uzorci mlijeka bili negativni na antibiotike te se može zaključit da je ono sigurno za konzumaciju.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb