Pregled bibliografske jedinice broj: 803656
OPTIMIRANJE PROIZVODNJE SIRA TIPA MYSOST I DESERTA NA BAZI TOG SIRA
OPTIMIRANJE PROIZVODNJE SIRA TIPA MYSOST I DESERTA NA BAZI TOG SIRA, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 803656 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
OPTIMIRANJE PROIZVODNJE SIRA TIPA MYSOST I DESERTA NA BAZI TOG SIRA
(OPTIMIZATION OF PRODUCTION MYSOST AND PRODUCING DESSERT BASED ON THAT TYPE OF CHEESE)
Autori
Švigir, Irena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
24.09
Godina
2015
Stranica
50
Mentor
Božanić, Rajka
Neposredni voditelj
Barukčić, Irena
Ključne riječi
albuminski sir ; optimiranje proizvodnje ; Mysost ; desert na bazi sira tipa Mysost
(albumin cheese ; production optimization ; Mysost ; dessert based on Mysost)
Sažetak
Sir tipa Mysost je vrsta albuminskog sira koja se po izgledu razlikuje od tradicionalnih albuminskih sireva. Čvršće je konzistencije, smeđe boje i ima okus po karameli a dobiva se koncentriranjem sirutke procesom ugušćivanja bez provođenja fermentacije. U prvoj fazi ovog rada optimirana je proizvodnja sira tipa Mysost i određen je njegov kemijski sastav i senzorska svojstva. Najbolji je bio uzorak sira proizveden od smjese sirutke i mlijeka u omjeru 90%:10%. U drugoj fazi proizvodio se desert na bazi sira tipa Mysost s različitim dodacima (kikiriki maslac i kokosovo brašno) u dvije linije proizvodnje. Na uzorcima deserata provedena je analiza kemijskog sastava, senzorska procjena i test prihvatljivosti među potrošačima. Nakon provedene senzorske procjene metodom ponderiranih bodova pokazalo se da nema značajne razlike između deserta s dodatkom kikiriki maslaca i deserta s dodatkom kokosovog brašna, dok se na testu prihvatljivosti desert s dodatkom kokosovog brašna pokazao prihvatljivijim.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb