Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 803656

OPTIMIRANJE PROIZVODNJE SIRA TIPA MYSOST I DESERTA NA BAZI TOG SIRA


Švigir, Irena
OPTIMIRANJE PROIZVODNJE SIRA TIPA MYSOST I DESERTA NA BAZI TOG SIRA, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 803656 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
OPTIMIRANJE PROIZVODNJE SIRA TIPA MYSOST I DESERTA NA BAZI TOG SIRA
(OPTIMIZATION OF PRODUCTION MYSOST AND PRODUCING DESSERT BASED ON THAT TYPE OF CHEESE)

Autori
Švigir, Irena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
24.09

Godina
2015

Stranica
50

Mentor
Božanić, Rajka

Neposredni voditelj
Barukčić, Irena

Ključne riječi
albuminski sir ; optimiranje proizvodnje ; Mysost ; desert na bazi sira tipa Mysost
(albumin cheese ; production optimization ; Mysost ; dessert based on Mysost)

Sažetak
Sir tipa Mysost je vrsta albuminskog sira koja se po izgledu razlikuje od tradicionalnih albuminskih sireva. Čvršće je konzistencije, smeđe boje i ima okus po karameli a dobiva se koncentriranjem sirutke procesom ugušćivanja bez provođenja fermentacije. U prvoj fazi ovog rada optimirana je proizvodnja sira tipa Mysost i određen je njegov kemijski sastav i senzorska svojstva. Najbolji je bio uzorak sira proizveden od smjese sirutke i mlijeka u omjeru 90%:10%. U drugoj fazi proizvodio se desert na bazi sira tipa Mysost s različitim dodacima (kikiriki maslac i kokosovo brašno) u dvije linije proizvodnje. Na uzorcima deserata provedena je analiza kemijskog sastava, senzorska procjena i test prihvatljivosti među potrošačima. Nakon provedene senzorske procjene metodom ponderiranih bodova pokazalo se da nema značajne razlike između deserta s dodatkom kikiriki maslaca i deserta s dodatkom kokosovog brašna, dok se na testu prihvatljivosti desert s dodatkom kokosovog brašna pokazao prihvatljivijim.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Irena Barukčić Jurina (mentor)

Avatar Url Rajka Božanić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Švigir, Irena
OPTIMIRANJE PROIZVODNJE SIRA TIPA MYSOST I DESERTA NA BAZI TOG SIRA, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Švigir, I. (2015) 'OPTIMIRANJE PROIZVODNJE SIRA TIPA MYSOST I DESERTA NA BAZI TOG SIRA', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}vigir, Irena}, year = {2015}, pages = {50}, keywords = {albuminski sir, optimiranje proizvodnje, Mysost, desert na bazi sira tipa Mysost}, title = {OPTIMIRANJE PROIZVODNJE SIRA TIPA MYSOST I DESERTA NA BAZI TOG SIRA}, keyword = {albuminski sir, optimiranje proizvodnje, Mysost, desert na bazi sira tipa Mysost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}vigir, Irena}, year = {2015}, pages = {50}, keywords = {albumin cheese, production optimization, Mysost, dessert based on Mysost}, title = {OPTIMIZATION OF PRODUCTION MYSOST AND PRODUCING DESSERT BASED ON THAT TYPE OF CHEESE}, keyword = {albumin cheese, production optimization, Mysost, dessert based on Mysost}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font