Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 803652

PROMJENA KONCENTRACIJE AFLATOKSINA M1 PRI TEHNOLOŠKOM PROCESU PROIZVODNJE I ČUVANJA PROBIOTIČKOG FERMENTIRANOG MLIJEKA


Sokić, Viktorija
PROMJENA KONCENTRACIJE AFLATOKSINA M1 PRI TEHNOLOŠKOM PROCESU PROIZVODNJE I ČUVANJA PROBIOTIČKOG FERMENTIRANOG MLIJEKA, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 803652 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
PROMJENA KONCENTRACIJE AFLATOKSINA M1 PRI TEHNOLOŠKOM PROCESU PROIZVODNJE I ČUVANJA PROBIOTIČKOG FERMENTIRANOG MLIJEKA
(CHANGES IN THE CONCENTRATION OF AFLATOXIN M1 IN THE TECHNOLOGICAL PROCESS OF PRODUCTION AND STORAGE OF PROBIOTIC FERMENTED MILK)

Autori
Sokić, Viktorija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
23.09

Godina
2015

Stranica
50

Mentor
Božanić, Rajka

Neposredni voditelj
Barukčić, Irena ; Lisak Jakopović, Katarina

Ključne riječi
aflatoksini ; Bifidobacterium ; Lactobacillus ; probiotici ; fermentirano mlijeko
(aflatoxins ; Bifidobacterium ; Lactobacillus ; probiotics ; fermented milk)

Sažetak
Aflatoksini u mlijeku i mliječnim proizvodima nisu rijetkost, stoga su mnoge države uspostavile regulatorne mjere za maksimalno dopuštene koncentracije aflatoksina u mliječnim proizvodima. Mnoga provedena istraživanja pokazala su da su neki sojevi bakterija mliječne kiseline učinkoviti u smanjenju koncentracije aflatoksina. Cilj ovog rada bio je proučiti promjenu koncentracije aflatoksina M1 tijekom tehnološkog postupka proizvodnje i čuvanja probiotičkog fermentiranog mlijeka proizvedenog pomoću kultura BB-12, ABT-5 i LC- 01. Za potrebe istraživanje mlijeko je kontaminirano standardom aflatoksina koncentracije 10 μg mL-1. Svim uzorcima određivana je pH vrijednost, titracijska kiselost, sinereza te udio proteina, suhe tvari i pepela tijekom skladištenja kroz 21 dan. Početna koncentracija aflatoksina u kontaminiranom mlijeku iznosila je 67, 22 ng kg- 1. Nakon fermentacije smanjenje koncentracije aflatoksina iznosilo je 35, 46 ng kg-1 (47, 25%) za probiotičko fermentirano mlijeko s kulturom BB-12, 33, 74 ng kg-1 (49, 81%) za probiotičko fermentirano mlijeko s kulturom ABT-5 te 39, 36 ng kg-1 (41, 45%) za probiotičko fermentirano mlijeko s kulturom LC- 01. Koncentracija aflatoksina je opadala do kraja perioda čuvanja uzoraka. Na osnovu dobivenih rezultata može se zaključiti

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Sokić, Viktorija
PROMJENA KONCENTRACIJE AFLATOKSINA M1 PRI TEHNOLOŠKOM PROCESU PROIZVODNJE I ČUVANJA PROBIOTIČKOG FERMENTIRANOG MLIJEKA, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Sokić, V. (2015) 'PROMJENA KONCENTRACIJE AFLATOKSINA M1 PRI TEHNOLOŠKOM PROCESU PROIZVODNJE I ČUVANJA PROBIOTIČKOG FERMENTIRANOG MLIJEKA', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Soki\'{c}, Viktorija}, year = {2015}, pages = {50}, keywords = {aflatoksini, Bifidobacterium, Lactobacillus, probiotici, fermentirano mlijeko}, title = {PROMJENA KONCENTRACIJE AFLATOKSINA M1 PRI TEHNOLO\v{S}KOM PROCESU PROIZVODNJE I \v{C}UVANJA PROBIOTI\v{C}KOG FERMENTIRANOG MLIJEKA}, keyword = {aflatoksini, Bifidobacterium, Lactobacillus, probiotici, fermentirano mlijeko}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Soki\'{c}, Viktorija}, year = {2015}, pages = {50}, keywords = {aflatoxins, Bifidobacterium, Lactobacillus, probiotics, fermented milk}, title = {CHANGES IN THE CONCENTRATION OF AFLATOXIN M1 IN THE TECHNOLOGICAL PROCESS OF PRODUCTION AND STORAGE OF PROBIOTIC FERMENTED MILK}, keyword = {aflatoxins, Bifidobacterium, Lactobacillus, probiotics, fermented milk}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font