Pregled bibliografske jedinice broj: 803646
Utjecaj tehnološke obrade na koncentraciju aflatoksina M1 u mliječnim proizvodima
Utjecaj tehnološke obrade na koncentraciju aflatoksina M1 u mliječnim proizvodima, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 803646 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj tehnološke obrade na koncentraciju aflatoksina M1 u mliječnim proizvodima
(INFLUENCE OF TECHNOLOGICAL TREATMENT ON THE CONCENTRATION OF AFLATOXIN M1 IN MILK PRODUCTS)
Autori
Mihaljević, Jelena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
22.07
Godina
2015
Stranica
60
Mentor
Božanić, Rajka
Neposredni voditelj
Barukčić, Irena
Ključne riječi
kontaminacija ; aflatoksin M1 ; pasterizacija ; jogurt ; svježi sir
(contamination ; aflatoxin M1 ; pasteurization ; yoghurt ; cottage cheese)
Sažetak
Mikotoksini su toksične tvari koje nastaju metabolizmom pojedinih plijesni. Aflatoksini su najpoznatija i najviše istraživana grupa toksina. U mlijeku i mliječnim proizvodima može se dokazati prisutnost aflatoksina M1 koji se izlučuje u mlijeko preko mliječnih žlijezda životinja koje su konzumirale hranu kontaminiranu aflatoksinom B1. U ovom radu ispitan je utjecaj tehnološke obrade na koncentraciju aflatoksina u mliječnim proizvodima. Iz dobivenih rezultata proizlazi da je aflatoksin M1 relativno stabilan spoj na koji ne utječe postupak obiranja i pasterizacije. Najmanja koncentracija aflatoksina M1 izmjerena je u jogurtu, a najveća u svježem siru što se može objasniti sposobnošću vezanja aflatoksina M1 na kazein i povećanjem udjela suhe tvari.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb