Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 803646

Utjecaj tehnološke obrade na koncentraciju aflatoksina M1 u mliječnim proizvodima


Mihaljević, Jelena
Utjecaj tehnološke obrade na koncentraciju aflatoksina M1 u mliječnim proizvodima, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 803646 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj tehnološke obrade na koncentraciju aflatoksina M1 u mliječnim proizvodima
(INFLUENCE OF TECHNOLOGICAL TREATMENT ON THE CONCENTRATION OF AFLATOXIN M1 IN MILK PRODUCTS)

Autori
Mihaljević, Jelena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
22.07

Godina
2015

Stranica
60

Mentor
Božanić, Rajka

Neposredni voditelj
Barukčić, Irena

Ključne riječi
kontaminacija ; aflatoksin M1 ; pasterizacija ; jogurt ; svježi sir
(contamination ; aflatoxin M1 ; pasteurization ; yoghurt ; cottage cheese)

Sažetak
Mikotoksini su toksične tvari koje nastaju metabolizmom pojedinih plijesni. Aflatoksini su najpoznatija i najviše istraživana grupa toksina. U mlijeku i mliječnim proizvodima može se dokazati prisutnost aflatoksina M1 koji se izlučuje u mlijeko preko mliječnih žlijezda životinja koje su konzumirale hranu kontaminiranu aflatoksinom B1. U ovom radu ispitan je utjecaj tehnološke obrade na koncentraciju aflatoksina u mliječnim proizvodima. Iz dobivenih rezultata proizlazi da je aflatoksin M1 relativno stabilan spoj na koji ne utječe postupak obiranja i pasterizacije. Najmanja koncentracija aflatoksina M1 izmjerena je u jogurtu, a najveća u svježem siru što se može objasniti sposobnošću vezanja aflatoksina M1 na kazein i povećanjem udjela suhe tvari.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Irena Barukčić Jurina (mentor)

Avatar Url Rajka Božanić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mihaljević, Jelena
Utjecaj tehnološke obrade na koncentraciju aflatoksina M1 u mliječnim proizvodima, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Mihaljević, J. (2015) 'Utjecaj tehnološke obrade na koncentraciju aflatoksina M1 u mliječnim proizvodima', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mihaljevi\'{c}, Jelena}, year = {2015}, pages = {60}, keywords = {kontaminacija, aflatoksin M1, pasterizacija, jogurt, svje\v{z}i sir}, title = {Utjecaj tehnolo\v{s}ke obrade na koncentraciju aflatoksina M1 u mlije\v{c}nim proizvodima}, keyword = {kontaminacija, aflatoksin M1, pasterizacija, jogurt, svje\v{z}i sir}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mihaljevi\'{c}, Jelena}, year = {2015}, pages = {60}, keywords = {contamination, aflatoxin M1, pasteurization, yoghurt, cottage cheese}, title = {INFLUENCE OF TECHNOLOGICAL TREATMENT ON THE CONCENTRATION OF AFLATOXIN M1 IN MILK PRODUCTS}, keyword = {contamination, aflatoxin M1, pasteurization, yoghurt, cottage cheese}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font