Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 803641

PROMJENA KONCENTRACIJE AFLATOKSINA M1 PRI TEHNOLOŠKOM PROCESU PROIZVODNJE I ČUVANJA SVJEŽEG SIRA I SIRA TIPA FETA


Mihalić, Vjeran
PROMJENA KONCENTRACIJE AFLATOKSINA M1 PRI TEHNOLOŠKOM PROCESU PROIZVODNJE I ČUVANJA SVJEŽEG SIRA I SIRA TIPA FETA, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 803641 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
PROMJENA KONCENTRACIJE AFLATOKSINA M1 PRI TEHNOLOŠKOM PROCESU PROIZVODNJE I ČUVANJA SVJEŽEG SIRA I SIRA TIPA FETA
(CHANGES IN CONCENTRATION OD AFLATOXIN M1 DURING PROCESS OF PRODUCTION AND STORAGE OD FRESH CHEESE AND FETA CHEESE)

Autori
Mihalić, Vjeran

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
08.07

Godina
2015

Stranica
47

Mentor
Božanić, Rajka

Neposredni voditelj
Barukčić, Irena

Ključne riječi
aflatoksin M1 ; sirevi tipa Feta ; svježi sir ; imuno-enzimska analiza ; fizikalno-kemijska analiza ; mikrobiološka analiza
(aflatoxin M1 ; Feta Cheese ; Fresh Cheese ; enzyme-immunoassay ; physico-chemical analysis ; microbiology)

Sažetak
Aflatoksin M1 je hepatokarcinogeni metabolit koji se može nalaziti u mlijeku i mliječnim proizvodima te predstavljati rizik po zdravlje potrošača. Cilj ovog rada bio je pratiti promjenu koncentracije aflatoksina M1 u svim fazama proizvodnje i čuvanja sireva tipa Feta i svježeg sira, te istražiti međusobnu povezanost prisutnog aflatoksina M1 s fizikalno-kemijskim i mikrobiološkim parametrima proizvedenih sireva. Mlijeko za proizvodnju sireva kontaminirano je standardom aflatoksina M1 u svrhu podešavanja koncentracije na zakonski dopušteni maksimum od 0.05 µg L-1. U radu su određivani fizikalno-kemijski i mikrobiološki parametri za sve uzorke tijekom četrnaestodnevnog odnosno sedmodnevnog čuvanja uzoraka sireva te je mjerena koncentracija aflatoksina M1 imuno-enzimskim testom u svim fazama proizvodnje i čuvanja. Na temelju provedenog istraživanja može se zaključiti da postoji određena pozitivna korelacija između udjela suhe tvari, odnosno udjela proteina i koncentracije AFM1 u proizvedenim sirevima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Irena Barukčić Jurina (mentor)

Avatar Url Rajka Božanić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mihalić, Vjeran
PROMJENA KONCENTRACIJE AFLATOKSINA M1 PRI TEHNOLOŠKOM PROCESU PROIZVODNJE I ČUVANJA SVJEŽEG SIRA I SIRA TIPA FETA, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Mihalić, V. (2015) 'PROMJENA KONCENTRACIJE AFLATOKSINA M1 PRI TEHNOLOŠKOM PROCESU PROIZVODNJE I ČUVANJA SVJEŽEG SIRA I SIRA TIPA FETA', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mihali\'{c}, Vjeran}, year = {2015}, pages = {47}, keywords = {aflatoksin M1, sirevi tipa Feta, svje\v{z}i sir, imuno-enzimska analiza, fizikalno-kemijska analiza, mikrobiolo\v{s}ka analiza}, title = {PROMJENA KONCENTRACIJE AFLATOKSINA M1 PRI TEHNOLO\v{S}KOM PROCESU PROIZVODNJE I \v{C}UVANJA SVJE\v{Z}EG SIRA I SIRA TIPA FETA}, keyword = {aflatoksin M1, sirevi tipa Feta, svje\v{z}i sir, imuno-enzimska analiza, fizikalno-kemijska analiza, mikrobiolo\v{s}ka analiza}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mihali\'{c}, Vjeran}, year = {2015}, pages = {47}, keywords = {aflatoxin M1, Feta Cheese, Fresh Cheese, enzyme-immunoassay, physico-chemical analysis, microbiology}, title = {CHANGES IN CONCENTRATION OD AFLATOXIN M1 DURING PROCESS OF PRODUCTION AND STORAGE OD FRESH CHEESE AND FETA CHEESE}, keyword = {aflatoxin M1, Feta Cheese, Fresh Cheese, enzyme-immunoassay, physico-chemical analysis, microbiology}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font