Pregled bibliografske jedinice broj: 803641
PROMJENA KONCENTRACIJE AFLATOKSINA M1 PRI TEHNOLOŠKOM PROCESU PROIZVODNJE I ČUVANJA SVJEŽEG SIRA I SIRA TIPA FETA
PROMJENA KONCENTRACIJE AFLATOKSINA M1 PRI TEHNOLOŠKOM PROCESU PROIZVODNJE I ČUVANJA SVJEŽEG SIRA I SIRA TIPA FETA, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 803641 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
PROMJENA KONCENTRACIJE AFLATOKSINA M1 PRI TEHNOLOŠKOM PROCESU PROIZVODNJE I ČUVANJA SVJEŽEG SIRA I SIRA TIPA FETA
(CHANGES IN CONCENTRATION OD AFLATOXIN M1 DURING PROCESS OF PRODUCTION AND STORAGE OD FRESH CHEESE AND FETA CHEESE)
Autori
Mihalić, Vjeran
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
08.07
Godina
2015
Stranica
47
Mentor
Božanić, Rajka
Neposredni voditelj
Barukčić, Irena
Ključne riječi
aflatoksin M1 ; sirevi tipa Feta ; svježi sir ; imuno-enzimska analiza ; fizikalno-kemijska analiza ; mikrobiološka analiza
(aflatoxin M1 ; Feta Cheese ; Fresh Cheese ; enzyme-immunoassay ; physico-chemical analysis ; microbiology)
Sažetak
Aflatoksin M1 je hepatokarcinogeni metabolit koji se može nalaziti u mlijeku i mliječnim proizvodima te predstavljati rizik po zdravlje potrošača. Cilj ovog rada bio je pratiti promjenu koncentracije aflatoksina M1 u svim fazama proizvodnje i čuvanja sireva tipa Feta i svježeg sira, te istražiti međusobnu povezanost prisutnog aflatoksina M1 s fizikalno-kemijskim i mikrobiološkim parametrima proizvedenih sireva. Mlijeko za proizvodnju sireva kontaminirano je standardom aflatoksina M1 u svrhu podešavanja koncentracije na zakonski dopušteni maksimum od 0.05 µg L-1. U radu su određivani fizikalno-kemijski i mikrobiološki parametri za sve uzorke tijekom četrnaestodnevnog odnosno sedmodnevnog čuvanja uzoraka sireva te je mjerena koncentracija aflatoksina M1 imuno-enzimskim testom u svim fazama proizvodnje i čuvanja. Na temelju provedenog istraživanja može se zaključiti da postoji određena pozitivna korelacija između udjela suhe tvari, odnosno udjela proteina i koncentracije AFM1 u proizvedenim sirevima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb