Pregled bibliografske jedinice broj: 803639
Korelacija količine laktoze i točke ledišta steriliziranog mlijeka tijekom hidrolize pri različitim temperaturama
Korelacija količine laktoze i točke ledišta steriliziranog mlijeka tijekom hidrolize pri različitim temperaturama, 2015., postdiplomski specijalisticki, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 803639 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Korelacija količine laktoze i točke ledišta steriliziranog mlijeka tijekom hidrolize pri različitim temperaturama
(Correlation of lactose and the freezing point of sterilized milk during hydrolysis at different temperatures)
Autori
Kisić, Sandra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, postdiplomski specijalisticki
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
27.02
Godina
2015
Stranica
45
Mentor
Božanić, Rajka
Ključne riječi
korelacija; laktoza; spektrofotometrija; točka ledišta
(correlation; cryioscopy; lactose; spectrophotometry)
Sažetak
Cilj rada je bio prikazati korelaciju količine razgrađene laktoze u steriliziranom mlijeku s točkom ledišta. Na taj način bis eprimjenom krioskopske metode mogla izbjeći kompleksna i skuplja spektrofotometrijska metoda određivanja laktoze u mlijeku. Primjena udjela laktoze pratila se spektrofotometrijskom metodom tijekom osam dana u uzorcima koji su čuvani na tri različite temperature (18C, 25C i 37C). Usporedno s tim u istim uzorcima se određivala i točka ledišta. Dobiveni rezultati su uspoređeni te su pokazali visoku korelaciju navedenih metoda. Metoda određivanja laktoze tičkom ledišta pokazala se točnom, preciznom i pogodnom za ovu vrstu analize. Prednosti ove metode su ekonomičnost, brzina i jednostavnost izvedbe.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Rajka Božanić
(mentor)