Pregled bibliografske jedinice broj: 803632
UTJECAJ ULTRAZVUKA NA TIJEK FERMENTACIJE MLIJEKA JOGURTNOM KULTUROM
UTJECAJ ULTRAZVUKA NA TIJEK FERMENTACIJE MLIJEKA JOGURTNOM KULTUROM, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 803632 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UTJECAJ ULTRAZVUKA NA TIJEK FERMENTACIJE MLIJEKA JOGURTNOM KULTUROM
(INFLUENCE OF ULTRASOUND ON A FERMENTATION OF MILK WITH YOGHURT CULTURE)
Autori
Vicković, Dolores
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.09
Godina
2014
Stranica
70
Mentor
Božanić, Rajka
Neposredni voditelj
Barukčić, Irena
Ključne riječi
ultrazvuk ; fermentacija ; fermetirano mlijeko
(ultrasound ; milk fermentation ; fermented milk)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na aktivaciju jogurtne kulture YC-380, tijek fermentacije mlijeka, udio proteina te fizikalna svojstva (električnu vodljivost, titracijsku kiselost, reološka svojstva, sinerezu) fermentiranog mlijeka nakon provedene fermentacije. Uzorci mlijeka tretirani su ultrazvukom ulazne snage od 270 W u trajanju od 8 ili 10 min te su potom inokulirani mikrobnom kulturom koja je bila prethodno aktivirana ultrazvukom (102 W / 75 s), odnosno kontrolnom, netretiranom kulturom. Dobiveni rezultati uspoređivani kontrolnim uzorkom proizvedenim na konvencionalan način (K). Osim toga, provedena je i senzorska analiza svih uzoraka kako bi se bolje interpretirale razlike između različito provedenih fermentacija. Inokulacija jogurtne kulture aktivirane ultrazvukom nije pokazala značajan utjecaj na skraćivanje trajanja procesa fermentacije mlijeka u odnosu na konvencionalnu fermentaciju.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb