Pregled bibliografske jedinice broj: 803631
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na kvalitetu obranog mlijeka
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na kvalitetu obranog mlijeka, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 803631 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na kvalitetu obranog mlijeka
(Imapct of high intensity ultrasound on the quality of skim milk)
Autori
Mihaljević, Ivan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
23.09
Godina
2014
Stranica
54
Mentor
Božanić, Rajka
Neposredni voditelj
Barukčić, Irena
Ključne riječi
ultrazvuk ; mlijeko ; kvaliteta
(ultrasound ; milk ; quality)
Sažetak
Svrha ovog rada bila je ispitati utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na fizikalna i senozroska svojstav obranog mlijeka te utjecaj na mikrobiološku kvalitetu obranog mlijeka. Uzorci mliejka su tretirani ultrazvukom s ciklusom od 100% i 805 kroz 10, 15 i 20 minuta. U ispitivanjima je korišten ultrazvuk visokog intenziteta i sonda promjera 12, 7 mm. Mikrobiološka kvaliteta mlijeka određivana je mjerenjem ukupnog broja bakterija, koliformnih bakterija te kvasaca i plijesni. Svi dobiveni rezultati su uspoređivani s rezultatima pasteriziranog mlijeka. Rezultati nisu pokazali visoku djelotvornost ultrazvuka na inaktivaciju mikroorganizama. Svi uzroci tretirani ultrazvukom su bili lošije ocijenjeni od netretiranog i pasteriziranog mlijeka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb