Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 803624

Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na fizikalno-kemijska i mikrobiološka svojstva sirutke


Grubišić, Ivana
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na fizikalno-kemijska i mikrobiološka svojstva sirutke, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 803624 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na fizikalno-kemijska i mikrobiološka svojstva sirutke
(Effects of high intensity ultrasound on physical, chemical and microbiological properties of whey)

Autori
Grubišić, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
22.09

Godina
2014

Stranica
54

Mentor
Božanić, Rajka

Neposredni voditelj
Barukčić, Irena

Ključne riječi
sirutka ; ultrazvuk visokg intenziteta ; mikrobiološka analiza ; senzorska svojstva
(whey ; high intensity ultrasound ; microbiological analysis ; sensory properties)

Sažetak
Sirutka predstavlja nusproizvod koji zaostaje nakon izdvajanja kazeina i mliječne masti tijekom sirenja. Dugo je vremena smatrana otpadnim produktom u sirarastvu dok se posljednjih goidna bilježi porast proizvodnje napitaka na bazi sirutke kao i raznih drugih proizvoda koji nastaju izdvajanjem sirutkinih proteina i drugih satsojaka sirutke. Također u posljednje vrijeme raste trend minimlano procesirane hrane, a kao jedan od načina minimalnog procesiranja se javlja ultrazvuk. Cilj ovog rada bio je ispitati kako tretman ulrazvuka visokog intenziteta utječe na svojstva sirutke od kojih su ispitivani: viskoznost, električna vodljivost, veličina čestica, titracijska kiselost, pH, ukupan broj mikroorganizama te udio proteina i senzorske karakteristike sirutke. Ispitivanjem je utvrđeno da ultrazvuk ima povoljan utjecaj na sirutku jer smanjuje broj mikroorganizama i poboljšava senzorske karakteristike. Sve to ukazuje na to da bi ultrazvuk mogao biti zamjena komercijalnim tretmanima sirutke.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Irena Barukčić Jurina (mentor)

Avatar Url Rajka Božanić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Grubišić, Ivana
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na fizikalno-kemijska i mikrobiološka svojstva sirutke, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Grubišić, I. (2014) 'Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na fizikalno-kemijska i mikrobiološka svojstva sirutke', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Grubi\v{s}i\'{c}, Ivana}, year = {2014}, pages = {54}, keywords = {sirutka, ultrazvuk visokg intenziteta, mikrobiolo\v{s}ka analiza, senzorska svojstva}, title = {Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na fizikalno-kemijska i mikrobiolo\v{s}ka svojstva sirutke}, keyword = {sirutka, ultrazvuk visokg intenziteta, mikrobiolo\v{s}ka analiza, senzorska svojstva}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Grubi\v{s}i\'{c}, Ivana}, year = {2014}, pages = {54}, keywords = {whey, high intensity ultrasound, microbiological analysis, sensory properties}, title = {Effects of high intensity ultrasound on physical, chemical and microbiological properties of whey}, keyword = {whey, high intensity ultrasound, microbiological analysis, sensory properties}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font