Pregled bibliografske jedinice broj: 803624
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na fizikalno-kemijska i mikrobiološka svojstva sirutke
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na fizikalno-kemijska i mikrobiološka svojstva sirutke, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 803624 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na fizikalno-kemijska i mikrobiološka svojstva sirutke
(Effects of high intensity ultrasound on physical, chemical and microbiological properties of whey)
Autori
Grubišić, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
22.09
Godina
2014
Stranica
54
Mentor
Božanić, Rajka
Neposredni voditelj
Barukčić, Irena
Ključne riječi
sirutka ; ultrazvuk visokg intenziteta ; mikrobiološka analiza ; senzorska svojstva
(whey ; high intensity ultrasound ; microbiological analysis ; sensory properties)
Sažetak
Sirutka predstavlja nusproizvod koji zaostaje nakon izdvajanja kazeina i mliječne masti tijekom sirenja. Dugo je vremena smatrana otpadnim produktom u sirarastvu dok se posljednjih goidna bilježi porast proizvodnje napitaka na bazi sirutke kao i raznih drugih proizvoda koji nastaju izdvajanjem sirutkinih proteina i drugih satsojaka sirutke. Također u posljednje vrijeme raste trend minimlano procesirane hrane, a kao jedan od načina minimalnog procesiranja se javlja ultrazvuk. Cilj ovog rada bio je ispitati kako tretman ulrazvuka visokog intenziteta utječe na svojstva sirutke od kojih su ispitivani: viskoznost, električna vodljivost, veličina čestica, titracijska kiselost, pH, ukupan broj mikroorganizama te udio proteina i senzorske karakteristike sirutke. Ispitivanjem je utvrđeno da ultrazvuk ima povoljan utjecaj na sirutku jer smanjuje broj mikroorganizama i poboljšava senzorske karakteristike. Sve to ukazuje na to da bi ultrazvuk mogao biti zamjena komercijalnim tretmanima sirutke.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb