Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 803613

Utjecaj mineralnog sastava lišća na sadržaj polifenola i antocijana u plodu višnje Maraske


Slunjski, Sanja; Čoga, Lepomir; Pavlović, Ivan
Utjecaj mineralnog sastava lišća na sadržaj polifenola i antocijana u plodu višnje Maraske // Zbornik sažetaka 51. hrvatskog i 11. međunarodnog simpozija agronoma / Pospišil, Milan ; Vnučec, Ivan (ur.).
Zagreb, 2016. str. 221-222 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 803613 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj mineralnog sastava lišća na sadržaj polifenola i antocijana u plodu višnje Maraske
(Influence of the mineral composition of the leaves on the content of polyphenols and anthocyanins in the fruit of sour cherry Marasca)

Autori
Slunjski, Sanja ; Čoga, Lepomir ; Pavlović, Ivan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka 51. hrvatskog i 11. međunarodnog simpozija agronoma / Pospišil, Milan ; Vnučec, Ivan - Zagreb, 2016, 221-222

ISBN
978-953-7878-54-2

Skup
51. hrvatski i 11. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 15.02.2016. - 18.02.2016

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
višnja Maraska; mineralni sastav; polifenoli; antocijani
(sour cherry Maraska; mineral composition; polyphenols; anthocyanins)

Sažetak
Višnja Maraska (Prunus marasca) jedna je od najznačajnijih voćnih vrsta Dalmacije, a areal rasprostranjenosti ograničen je uglavnom na dio područja sjeverne i srednje Dalmacije od Zadra do Makarske, gdje klima i tlo omogućuju postizanje visoke kvalitete ploda i specifične arome Zbog visokog sadržaja vitamina, minerala te naročito polifenola, među kojima se ističu antocijani, smatra se voćem visoke nutritivne vrijednosti, pa je stoga cilj istraživanja bio utvrditi utjecaj mineralnog sastava lišća na sadržaj polifenola i antocijana u plodu višnje Maraske. U usporedbi s optimalnim vrijednostima po Bergmannu (2, 2-3, 0 % N/ST ; 1, 5-2, 0 % K/ST i 0, 20-0, 35 % P/ST), utvrđene koncentracije N bile su optimalne, a P nešto niže od optimalnih u oba uzorkovanja. Koncentracije K u prvom uzorkovanju bile su niže od optimalnih, a u berbi niske do optimalne. Opskrbljenost lišća Ca bila je veća od optimalne, dok su utvrđene vrijednosti Mg bile optimalne u oba uzorkovanja. Koncentracije mikroelemenata značajno su se razlikovale ovisno o analiziranom elementu, mjestu uzorkovanja i vremenu uzorkovanja. Utvrđene vrijednosti polifenola (358, 1-613, 9 mg/100g) i antocijana (66, 2-104, 1 mmol/100g) sukladne su literaturnim navodima. Utjecaj mineralnog sastava lišća na sadržaj polifenola i antocijana u plodu nije utvrđen, pa se stoga može zaključiti da variranja vrijednosti polifenola i antocijana u plodu višnje Maraske ovise o mikrolokalitetu (mjestu uzorkovanja) te količini suhe tvari, odnosno stupnju zrelosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Sanja Slunjski (autor)

Avatar Url Lepomir Čoga (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Slunjski, Sanja; Čoga, Lepomir; Pavlović, Ivan
Utjecaj mineralnog sastava lišća na sadržaj polifenola i antocijana u plodu višnje Maraske // Zbornik sažetaka 51. hrvatskog i 11. međunarodnog simpozija agronoma / Pospišil, Milan ; Vnučec, Ivan (ur.).
Zagreb, 2016. str. 221-222 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Slunjski, S., Čoga, L. & Pavlović, I. (2016) Utjecaj mineralnog sastava lišća na sadržaj polifenola i antocijana u plodu višnje Maraske. U: Pospišil, M. & Vnučec, I. (ur.)Zbornik sažetaka 51. hrvatskog i 11. međunarodnog simpozija agronoma.
@article{article, author = {Slunjski, Sanja and \v{C}oga, Lepomir and Pavlovi\'{c}, Ivan}, year = {2016}, pages = {221-222}, keywords = {vi\v{s}nja Maraska, mineralni sastav, polifenoli, antocijani}, isbn = {978-953-7878-54-2}, title = {Utjecaj mineralnog sastava li\v{s}\'{c}a na sadr\v{z}aj polifenola i antocijana u plodu vi\v{s}nje Maraske}, keyword = {vi\v{s}nja Maraska, mineralni sastav, polifenoli, antocijani}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Slunjski, Sanja and \v{C}oga, Lepomir and Pavlovi\'{c}, Ivan}, year = {2016}, pages = {221-222}, keywords = {sour cherry Maraska, mineral composition, polyphenols, anthocyanins}, isbn = {978-953-7878-54-2}, title = {Influence of the mineral composition of the leaves on the content of polyphenols and anthocyanins in the fruit of sour cherry Marasca}, keyword = {sour cherry Maraska, mineral composition, polyphenols, anthocyanins}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font