Pregled bibliografske jedinice broj: 803613
Utjecaj mineralnog sastava lišća na sadržaj polifenola i antocijana u plodu višnje Maraske
Utjecaj mineralnog sastava lišća na sadržaj polifenola i antocijana u plodu višnje Maraske // Zbornik sažetaka 51. hrvatskog i 11. međunarodnog simpozija agronoma / Pospišil, Milan ; Vnučec, Ivan (ur.).
Zagreb, 2016. str. 221-222 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 803613 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj mineralnog sastava lišća na sadržaj polifenola i antocijana u plodu višnje Maraske
(Influence of the mineral composition of the leaves on the content of polyphenols and anthocyanins in the fruit of sour cherry Marasca)
Autori
Slunjski, Sanja ; Čoga, Lepomir ; Pavlović, Ivan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 51. hrvatskog i 11. međunarodnog simpozija agronoma
/ Pospišil, Milan ; Vnučec, Ivan - Zagreb, 2016, 221-222
ISBN
978-953-7878-54-2
Skup
51. hrvatski i 11. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 15.02.2016. - 18.02.2016
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
višnja Maraska; mineralni sastav; polifenoli; antocijani
(sour cherry Maraska; mineral composition; polyphenols; anthocyanins)
Sažetak
Višnja Maraska (Prunus marasca) jedna je od najznačajnijih voćnih vrsta Dalmacije, a areal rasprostranjenosti ograničen je uglavnom na dio područja sjeverne i srednje Dalmacije od Zadra do Makarske, gdje klima i tlo omogućuju postizanje visoke kvalitete ploda i specifične arome Zbog visokog sadržaja vitamina, minerala te naročito polifenola, među kojima se ističu antocijani, smatra se voćem visoke nutritivne vrijednosti, pa je stoga cilj istraživanja bio utvrditi utjecaj mineralnog sastava lišća na sadržaj polifenola i antocijana u plodu višnje Maraske. U usporedbi s optimalnim vrijednostima po Bergmannu (2, 2-3, 0 % N/ST ; 1, 5-2, 0 % K/ST i 0, 20-0, 35 % P/ST), utvrđene koncentracije N bile su optimalne, a P nešto niže od optimalnih u oba uzorkovanja. Koncentracije K u prvom uzorkovanju bile su niže od optimalnih, a u berbi niske do optimalne. Opskrbljenost lišća Ca bila je veća od optimalne, dok su utvrđene vrijednosti Mg bile optimalne u oba uzorkovanja. Koncentracije mikroelemenata značajno su se razlikovale ovisno o analiziranom elementu, mjestu uzorkovanja i vremenu uzorkovanja. Utvrđene vrijednosti polifenola (358, 1-613, 9 mg/100g) i antocijana (66, 2-104, 1 mmol/100g) sukladne su literaturnim navodima. Utjecaj mineralnog sastava lišća na sadržaj polifenola i antocijana u plodu nije utvrđen, pa se stoga može zaključiti da variranja vrijednosti polifenola i antocijana u plodu višnje Maraske ovise o mikrolokalitetu (mjestu uzorkovanja) te količini suhe tvari, odnosno stupnju zrelosti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb