Pregled bibliografske jedinice broj: 803603
USPOREDBA MIKROBIOLOŠKE KVALITETE INDUSTRIJSKOG SLADOLEDA I SLADOLEDA U SLASTIČARNI
USPOREDBA MIKROBIOLOŠKE KVALITETE INDUSTRIJSKOG SLADOLEDA I SLADOLEDA U SLASTIČARNI, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 803603 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
USPOREDBA MIKROBIOLOŠKE KVALITETE INDUSTRIJSKOG SLADOLEDA I SLADOLEDA U SLASTIČARNI
(COMPARISON OF MICROBIOLOGICAL QUALITY INDUSTRIAL ICE CREAM AND ICE CREAM IN CAKE SHOP)
Autori
Ramljak, Vanja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
11.07
Godina
2014
Stranica
41
Mentor
Božanić, Rajka
Ključne riječi
mikrobiološka ispravnost; mikroorganizmi; sladoled; zdravstvena ispravnost; higijena
(microorganisms; microbiological quality; human helth quality; hygiene; ice cream)
Sažetak
Svrha ispitivanja mlijeka i mliječnih proizvoda je dokazivanje njegove ispravnosti odnosno kvalitete. Stalna kontrola kakvoće sladoleda je jedan od načina zaštite ljudi od bolesti koje mogu uzrokovati patogeni mikroorganizmi u sladoledu. Svrha ovog rada je bila odrediti mikrobiološku ispravnost industrijskog sladoleda i sladoleda u slastičarni tijekom mjeseca svibnja 2014. godine. Od ukupno 20 uzoraka sladoleda u slastičarni, 11 (55%) su nezadovoljavajući, dok od 20 uzoraka industrijskog sladoleda samo jedan nije zadovoljivo postavljene kriterije. Niti u jednom od navedenih uzoraka nije pronađena bakterija Staphylococcus aureus. Istraživanje mikrobiološke ispravnosti sladoleda je provedeno prema propisima Zakona o hrani (NN 46/2007, NN 14/14) i Zakonom o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima za hranu (NN 81/13).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Rajka Božanić
(mentor)