Pregled bibliografske jedinice broj: 803602
Utjecaj ekoloških čimbenika na mineralni sastav lišća i ploda višnje Maraske
Utjecaj ekoloških čimbenika na mineralni sastav lišća i ploda višnje Maraske // Zbornik sažetaka 51. hrvatskog i 11. međunarodnog simpozija agronoma / Pospišil, Milan ; Vnučec, Ivan (ur.).
Zagreb, 2016. str. 203-204 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 803602 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj ekoloških čimbenika na mineralni sastav lišća i ploda višnje Maraske
(The influence of environmental factors on the mineral content of the leaves and fruit of sour cherry Maraska)
Autori
Čoga, Lepomir ; Slunjski, Sanja ; Pavlović, Ivan ; Jurkić, Vesna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 51. hrvatskog i 11. međunarodnog simpozija agronoma
/ Pospišil, Milan ; Vnučec, Ivan - Zagreb, 2016, 203-204
ISBN
978-953-7878-54-2
Skup
51. hrvatski i 11. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 15.02.2016. - 18.02.2016
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
višnja Maraska; mineralni sastav; suha tvar; ukupne kiseline
(sour cherry Maraska; total water soluble solids; mineral composition; total acids)
Sažetak
Antioksidacijska, antimikrobna, antikancerogena i ina svojstva višnje Maraske (Prunus marasca) svrstavaju je u kategoriju „funkcionalne hrane“, koja ima terapeutski utjecaj na ljudsko zdravlje. Osim fizikalno–kemijskih značajki tla, uvjeta dozrijevanja, transporta i skladištenja značajan utjecaj na kemijski sastav ploda imaju klimatski čimbenici, agrokemijske mjere te količine i odnos među komponentama kemijskog sastava. Provedena istraživanja imala su za cilj utvrditi utjecaj fizikalno–kemijskih značajki tla na mineralni sastav lišća i ploda višnje Maraske u dvije klimatski različite godine (2012 i 2013). Opskrbljenost lišća i ploda višnje Maraske makro i mikroelementima značajno se razlikovala ovisno o godini istraživanja, fizikalno-kemijskim svojstvima tla i ekspoziciji voćnjaka. Fizikalno-kemijskom analizom plodova utvrđene su značajne razlike u postotnom udjelu koštica, količini suhe tvari, ukupnih kiselina, antioksidativnom kapacitetu i melatoninu. Postotni udio koštica u plodu bio je čak za 2 % veći u 2013. u odnosu na 2012. godinu. Vrijednosti ukupne vodotopive suhe tvari u obje godine istraživanja nisu se značajnije razlikovale i bile su za 6, 61-6, 73 % veće u odnosu na ostale vrste višanja. Za razliku od ukupne vodotopive suhe tvari nešto veće vrijednosti ukupnih kiselina u plodu višnje Maraske utvrđene su u 2013. godini (1, 84 g/L jabučne kiseline) u odnosu na 2012. godinu (1, 52 g/L jabučne kiseline), što se može dovesti u svezu s različitim klimatskim prilikama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb