Pregled bibliografske jedinice broj: 803591
Optimiranje uvjeta protočne mikrofiltracije sirutke
Optimiranje uvjeta protočne mikrofiltracije sirutke, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 803591 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Optimiranje uvjeta protočne mikrofiltracije sirutke
(Optimization of conditions for circular tangetial microfiltration of whey)
Autori
Stanić, Dragana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
20.09
Godina
2013
Stranica
43
Mentor
Božanić, Rajka
Neposredni voditelj
Barukčić, Irena ; Lisak Jakopović, Katarina
Ključne riječi
sirutka ; mikrofiltracija ; permeat ; retentat ; redukcija broja bakterija
(whey ; microfiltration ; permeate ; retentate ; microorganisms reduction)
Sažetak
Cilj ovog rada je odrediti uvjete mikrofiltracije sirutke pri kojima bi s eosigurala mikrobiološka kvaliteta, a da pri tome dođe do minimalnog začepljenja membrane. Filtracije su provedene na različitim procesnim temperaturama (20, 30, 40 C)i optimalnom transmembranskom tlaku 0, 95 bara sve do ustaljenja protoka permeata. Izuzetim uzorcima određivana je mikrobiološka kvaliteta, suha tvar te retencija proteina. Prema svim praćenim parametrima, najbolja učinkovitost postignuta je pri 40C, te je maksimalna redukcija mikroorganizama postignuta pri toj temperaturi u četvrtoj minuti procesa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb