Pregled bibliografske jedinice broj: 803589
Određivanje trajnosti tradicionalnog svježeg sira
Određivanje trajnosti tradicionalnog svježeg sira, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 803589 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje trajnosti tradicionalnog svježeg sira
(Determination of durability of traditional fresh cheese)
Autori
Sabljak, Vanja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
11.07
Godina
2013
Stranica
35
Mentor
Božanić, Rajka
Neposredni voditelj
Barukčić, Irena ; Lisak Jakopović, Katarina
Ključne riječi
svježi sir ; mikrobiološka kvaliteta ; senzorska analiza ; trajnost
(fresh cheese ; microbiological quality ; sensory analysis ; durability)
Sažetak
Tradicionalni svježi sir je proizvod dobiven grušanjem termički neobrađenog mlijeka, koji s eprodaje isključivo na tržnicama. Cilj ovog rada bio je odrediti mikrobiološku trajnost svježeg sira kako bi se ona mogla deklarirati na proizvodu. Analizirano je 12 uzoraka sireva s obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iz okolice Zagreba. Mikrobiološka i senzorska analiza sira te kiselost određivani su prvi, treći i šesti dan. Iako je kiselost sireva, kao i senzorska ocjena , bila relativno dobra i stabilna tijekom cijelog perioda čuvanja, rezultati mikrobiološke analize ukazuju na nezadovoljavajuću mikrobiološku kvalitetu sira te brzo kvarenje. Na temelju mikrobiološke analize može se zaključiti da je trajnost ovog sira svega jedan dan.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb