Pregled bibliografske jedinice broj: 803583
PROIZVODNJA SIRA I VRHNJA NA TRADICIONALNI NAČIN
PROIZVODNJA SIRA I VRHNJA NA TRADICIONALNI NAČIN, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 803583 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
PROIZVODNJA SIRA I VRHNJA NA TRADICIONALNI NAČIN
(PRODUCTION OF CHEESE AND CREAM IN THE TRADITIONAL WAY)
Autori
Mlakar, Nikolina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
11.07
Godina
2013
Stranica
39
Mentor
Božanić, Rajka
Neposredni voditelj
Lisak Jakopović, Katarina
Ključne riječi
svježi sir ; vrhnje ; obiranje ; mikrobiološka analiza ; senzorska analiza
(fresh cheese ; milk cream ; separation ; microbiology ; sensory analysis)
Sažetak
Svježi sir i vrhnje na tradicionalan način proizvode se uglavnom u domaćinstvima i manjim seoskim gospodarstvima, a prodaju se isključivo na tržnicama. Cilj ovog rada bio je odrediti da li obiranje mlijeka centrifugalnim separatorom ima utjecaj na smanjenje broja mikroorganizama u svježem siru i vrhnju. Analizirani su svježi sir i vrhnje proizvedeni na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu i u Laboratoriju za tehnologiju mlijeka i mliječnih proizvoda. Svim uzorcima određena je suha tvar, pepeo i mliječna mast te je tijekom šest dana hladnog čuvanja praćena mikrobiološka kvaliteta, senzorska svojstva i kiselost. Svi analizirani fizikalno-kemijski parametri su varirali između šarži. Rezultati mikrobiološke analize ukazuju da mikrobiološka kvaliteta svježeg sira i vrhnja nije prihvatljiva, no bez obzira na to svi uzorci su postigli razmjerno visoke senzorske ocjene. Na temelju mikrobiološke analize može se zaključiti da obiranje mlijeka separatorom nije utjecalo na smanjenje ukupnog broja mikroorganizama u svježem siru i vrhnju.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb