Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 803579

Određivanje trajnosti domaćeg vrhnja


Perica, Tomislav
Određivanje trajnosti domaćeg vrhnja, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 803579 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje trajnosti domaćeg vrhnja
(Determination of durability of traditional sour cream)

Autori
Perica, Tomislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
21.09

Godina
2012

Stranica
33

Mentor
Božanić, Rajka

Neposredni voditelj
Jeličić, Irena ; Lisak Jakopović, Katarina

Ključne riječi
svježe kiselo vrhnje ; mikrobiološka kvaliteta ; senzorske analize ; trajnost
(fresh sour cream ; microbiological quality ; sensory analysis ; durability)

Sažetak
Tradicionalno svježe vrhnje proizvodi s eobiranjem spontano femrentiranog, termički neobrađenog mlijeka. Ovakav proizvod prodaje se isključivo na tržnicama. Cilj ovog rada bio je odrediti mikrobiološku kvalitetu traicionalnog kisleog sirovog vrhnja kroz jedan, tri i šest dana čuvanja u svrhu određivanja roka trajanja. Analizirano je dvanaest uzroaka vrhnja s obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iz okolice Zagreba. Tijekom čuvanja provedena je mikrobiološka i senzorska analiza, te određena pH vriejndost uzoraka. Dobiveni rezultati senzorske analize uveliek su varirali od uzorka do uzroka, a vrhnje je uglavnom bilo loše senzorske kvalitete. Rezultati mikrobiološke analize ukazuju na nezadovoljavajuću mikrobiološku kvalitetu domaćeg kisleog vrhnja i navode na zaključak da je trajnost takvog proizvoda svega jedan dan.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Perica, Tomislav
Određivanje trajnosti domaćeg vrhnja, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Perica, T. (2012) 'Određivanje trajnosti domaćeg vrhnja', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Perica, Tomislav}, year = {2012}, pages = {33}, keywords = {svje\v{z}e kiselo vrhnje, mikrobiolo\v{s}ka kvaliteta, senzorske analize, trajnost}, title = {Odre\djivanje trajnosti doma\'{c}eg vrhnja}, keyword = {svje\v{z}e kiselo vrhnje, mikrobiolo\v{s}ka kvaliteta, senzorske analize, trajnost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Perica, Tomislav}, year = {2012}, pages = {33}, keywords = {fresh sour cream, microbiological quality, sensory analysis, durability}, title = {Determination of durability of traditional sour cream}, keyword = {fresh sour cream, microbiological quality, sensory analysis, durability}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font