Pregled bibliografske jedinice broj: 803579
Određivanje trajnosti domaćeg vrhnja
Određivanje trajnosti domaćeg vrhnja, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 803579 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje trajnosti domaćeg vrhnja
(Determination of durability of traditional sour cream)
Autori
Perica, Tomislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.09
Godina
2012
Stranica
33
Mentor
Božanić, Rajka
Neposredni voditelj
Jeličić, Irena ; Lisak Jakopović, Katarina
Ključne riječi
svježe kiselo vrhnje ; mikrobiološka kvaliteta ; senzorske analize ; trajnost
(fresh sour cream ; microbiological quality ; sensory analysis ; durability)
Sažetak
Tradicionalno svježe vrhnje proizvodi s eobiranjem spontano femrentiranog, termički neobrađenog mlijeka. Ovakav proizvod prodaje se isključivo na tržnicama. Cilj ovog rada bio je odrediti mikrobiološku kvalitetu traicionalnog kisleog sirovog vrhnja kroz jedan, tri i šest dana čuvanja u svrhu određivanja roka trajanja. Analizirano je dvanaest uzroaka vrhnja s obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iz okolice Zagreba. Tijekom čuvanja provedena je mikrobiološka i senzorska analiza, te određena pH vriejndost uzoraka. Dobiveni rezultati senzorske analize uveliek su varirali od uzorka do uzroka, a vrhnje je uglavnom bilo loše senzorske kvalitete. Rezultati mikrobiološke analize ukazuju na nezadovoljavajuću mikrobiološku kvalitetu domaćeg kisleog vrhnja i navode na zaključak da je trajnost takvog proizvoda svega jedan dan.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb