Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 803571

OPTIMIRANJE VOĆNIH NAPITAKA NA BAZI SLATKE REKONSTITUIRANE SIRUTKE


Samardžić, Anđela
OPTIMIRANJE VOĆNIH NAPITAKA NA BAZI SLATKE REKONSTITUIRANE SIRUTKE, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 803571 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
OPTIMIRANJE VOĆNIH NAPITAKA NA BAZI SLATKE REKONSTITUIRANE SIRUTKE
(OPTIMIZING FRUIT BEVERAGES BASED ON SWEET RECONSTITUTED WHEY)

Autori
Samardžić, Anđela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
20.09

Godina
2012

Stranica
33

Mentor
Božanić, Rajka

Neposredni voditelj
Jeličić, Irena ; Lisak Jakopović, Katarina

Ključne riječi
sirutka ; napitci ; dodaci ; trajnost ; prihvatljivost
(whey ; beverages ; excipients ; durability ; acceptability)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je pronalaženje optimalne recepture za razvoj napitaka na bazi slatke sirutke uz dodatak voćnog koncentrata i drugih pomoćnih tvari koja će imati za potrošača prihvatljiva senzorska svojstva. Osim sirutke i voćnog koncentrata napitci se sastoje od dodataka arome (borovnica, breskva, papaja), saharoze te hidrokoloida. Pratili su se parametri mikrobiološke kvalitete, senzorskih svojstava, pH i suha tvar napitaka, a naposljetku je određena prihvatljivost proizvoda. Od osam pripravljenih napitaka samo je jedan imao trajnost 15 dana. Senzorski i testom prihvatljivosti najboljim je ocijenjen napitak sa dodatkom koncentrata jabuke i aromom breskve. Ženska populacija je dala bolje ocjene napitcima te su većinom spremne izdvojiti 6-8 kn za takav proizvod, a senzorskom analizom općenito su napitci sa više dodanog voćnog koncentrata i saharoze dobivali bolje ocjene

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Samardžić, Anđela
OPTIMIRANJE VOĆNIH NAPITAKA NA BAZI SLATKE REKONSTITUIRANE SIRUTKE, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Samardžić, A. (2012) 'OPTIMIRANJE VOĆNIH NAPITAKA NA BAZI SLATKE REKONSTITUIRANE SIRUTKE', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Samard\v{z}i\'{c}, An\djela}, year = {2012}, pages = {33}, keywords = {sirutka, napitci, dodaci, trajnost, prihvatljivost}, title = {OPTIMIRANJE VO\'{C}NIH NAPITAKA NA BAZI SLATKE REKONSTITUIRANE SIRUTKE}, keyword = {sirutka, napitci, dodaci, trajnost, prihvatljivost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Samard\v{z}i\'{c}, An\djela}, year = {2012}, pages = {33}, keywords = {whey, beverages, excipients, durability, acceptability}, title = {OPTIMIZING FRUIT BEVERAGES BASED ON SWEET RECONSTITUTED WHEY}, keyword = {whey, beverages, excipients, durability, acceptability}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font