Pregled bibliografske jedinice broj: 803571
OPTIMIRANJE VOĆNIH NAPITAKA NA BAZI SLATKE REKONSTITUIRANE SIRUTKE
OPTIMIRANJE VOĆNIH NAPITAKA NA BAZI SLATKE REKONSTITUIRANE SIRUTKE, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 803571 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
OPTIMIRANJE VOĆNIH NAPITAKA NA BAZI SLATKE REKONSTITUIRANE SIRUTKE
(OPTIMIZING FRUIT BEVERAGES BASED ON SWEET RECONSTITUTED WHEY)
Autori
Samardžić, Anđela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
20.09
Godina
2012
Stranica
33
Mentor
Božanić, Rajka
Neposredni voditelj
Jeličić, Irena ; Lisak Jakopović, Katarina
Ključne riječi
sirutka ; napitci ; dodaci ; trajnost ; prihvatljivost
(whey ; beverages ; excipients ; durability ; acceptability)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je pronalaženje optimalne recepture za razvoj napitaka na bazi slatke sirutke uz dodatak voćnog koncentrata i drugih pomoćnih tvari koja će imati za potrošača prihvatljiva senzorska svojstva. Osim sirutke i voćnog koncentrata napitci se sastoje od dodataka arome (borovnica, breskva, papaja), saharoze te hidrokoloida. Pratili su se parametri mikrobiološke kvalitete, senzorskih svojstava, pH i suha tvar napitaka, a naposljetku je određena prihvatljivost proizvoda. Od osam pripravljenih napitaka samo je jedan imao trajnost 15 dana. Senzorski i testom prihvatljivosti najboljim je ocijenjen napitak sa dodatkom koncentrata jabuke i aromom breskve. Ženska populacija je dala bolje ocjene napitcima te su većinom spremne izdvojiti 6-8 kn za takav proizvod, a senzorskom analizom općenito su napitci sa više dodanog voćnog koncentrata i saharoze dobivali bolje ocjene
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb