Pregled bibliografske jedinice broj: 803570
Bambusove klice: bioaktivni spojevi koji ju svrstavaju u zdravu hranu
Bambusove klice: bioaktivni spojevi koji ju svrstavaju u zdravu hranu, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 803570 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Bambusove klice: bioaktivni spojevi koji ju svrstavaju u zdravu hranu
(Bamboo shoots: bioactive compounds that classify the shoots as a health food)
Autori
Ištvanić, Tea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
13.06
Godina
2012
Stranica
26
Mentor
Kovač, Veronika
Ključne riječi
bambusove klice; fitosteroli; fenolni spojevi; nutraceutik; zdrava hrana
(bamboo shoots; phytosterols; phenolic compounds; nutraceutical; healthy food)
Sažetak
Bambus pripada porodici trava. Iako se bambus najviše veže uz industriju, danas se sve više koristi kao hrana u obliku bambusovih klica, koje se konzumiraju u svježem ili procesiranom stanju. Svježe bambusove klice nisu samo ukusne već su i bogate nutrijentima: proteinima, ugljikohidratima, mineralima i vlaknima, a također sadrže malo masti i jednostavnih šećera. Sadrže fitosterole i fenolne spojeve, te zahvaljujući njima smatraju se nutraceutikom. Moderna istraživanja dokazuju brojne pozitivne funkcije bambusovih klica: potiču apetit i probavu, pomažu u redukciji mase te preveniraju kardiovaskularne bolesti i različite vrste karcinoma. Smatra se da klice imaju antikancerogena, antibakterijska i antivirusna svojstva. Rad ističe zdravstvene dobrobiti bambusovih klica i njen veliki potencijal za primjenu kao zdrave hrane.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Veronika Kovač
(mentor)