Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 803570

Bambusove klice: bioaktivni spojevi koji ju svrstavaju u zdravu hranu


Ištvanić, Tea
Bambusove klice: bioaktivni spojevi koji ju svrstavaju u zdravu hranu, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 803570 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Bambusove klice: bioaktivni spojevi koji ju svrstavaju u zdravu hranu
(Bamboo shoots: bioactive compounds that classify the shoots as a health food)

Autori
Ištvanić, Tea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
13.06

Godina
2012

Stranica
26

Mentor
Kovač, Veronika

Ključne riječi
bambusove klice; fitosteroli; fenolni spojevi; nutraceutik; zdrava hrana
(bamboo shoots; phytosterols; phenolic compounds; nutraceutical; healthy food)

Sažetak
Bambus pripada porodici trava. Iako se bambus najviše veže uz industriju, danas se sve više koristi kao hrana u obliku bambusovih klica, koje se konzumiraju u svježem ili procesiranom stanju. Svježe bambusove klice nisu samo ukusne već su i bogate nutrijentima: proteinima, ugljikohidratima, mineralima i vlaknima, a također sadrže malo masti i jednostavnih šećera. Sadrže fitosterole i fenolne spojeve, te zahvaljujući njima smatraju se nutraceutikom. Moderna istraživanja dokazuju brojne pozitivne funkcije bambusovih klica: potiču apetit i probavu, pomažu u redukciji mase te preveniraju kardiovaskularne bolesti i različite vrste karcinoma. Smatra se da klice imaju antikancerogena, antibakterijska i antivirusna svojstva. Rad ističe zdravstvene dobrobiti bambusovih klica i njen veliki potencijal za primjenu kao zdrave hrane.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Veronika Kovač (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ištvanić, Tea
Bambusove klice: bioaktivni spojevi koji ju svrstavaju u zdravu hranu, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Ištvanić, T. (2012) 'Bambusove klice: bioaktivni spojevi koji ju svrstavaju u zdravu hranu', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {I\v{s}tvani\'{c}, Tea}, year = {2012}, pages = {26}, keywords = {bambusove klice, fitosteroli, fenolni spojevi, nutraceutik, zdrava hrana}, title = {Bambusove klice: bioaktivni spojevi koji ju svrstavaju u zdravu hranu}, keyword = {bambusove klice, fitosteroli, fenolni spojevi, nutraceutik, zdrava hrana}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {I\v{s}tvani\'{c}, Tea}, year = {2012}, pages = {26}, keywords = {bamboo shoots, phytosterols, phenolic compounds, nutraceutical, healthy food}, title = {Bamboo shoots: bioactive compounds that classify the shoots as a health food}, keyword = {bamboo shoots, phytosterols, phenolic compounds, nutraceutical, healthy food}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font