Pregled bibliografske jedinice broj: 803566
OPTIMIRANJE PROCESA ULTRAFILTRACIJE SIRUTKE PRI 40°C
OPTIMIRANJE PROCESA ULTRAFILTRACIJE SIRUTKE PRI 40°C, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 803566 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
OPTIMIRANJE PROCESA ULTRAFILTRACIJE SIRUTKE PRI 40°C
(OPTIMIZING OF THE WHEY ULTRAFILTRATION AT THE 40 °C)
Autori
Mihić, Dragana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
20.09
Godina
2012
Stranica
55
Mentor
Božanić, Rajka
Neposredni voditelj
Jeličić, Irena ; Lisak Jakopović, Katarina
Ključne riječi
ultrafiltracija ; sirutka ; proteini sirutke ; membrana ; faktor koncentriranja
(ultrafiltration ; whey ; whey proteins ; membrane ; concentration factor)
Sažetak
Određivanja optimalnog transmembranskog tlaka i protoka ulazne sirutke kroz modul. Preliminarnim pokusom odabrane su dvije vrijednosti transmembranskog tlaka i ulaznog protoka od 0, 8 bara i 0, 6 L/min, odnosno 1, 2 bara i 1L/min. U daljnjim pokusima pri tim uvjetima ultrafiltrirana je sirutka i analiziran sastav dobivenih koncentrata. Začepljivanje membrane je bilo značajno pri oba pokusa, a zabilježeno je nešto manje začepljenje pri blažim uvjetima filtracije. Udio ostalih komponenata u koncentratu (laktoze, masti, suhe tvari i mineralnih tvari) bio je podjednak pri oba procesna uvjeta.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb