Pregled bibliografske jedinice broj: 803565
OPTIMIRANJE VOĆNIH NAPITAKA NA BAZI ZAKISELJENE REKONSTITUIRANE SIRUTKE
OPTIMIRANJE VOĆNIH NAPITAKA NA BAZI ZAKISELJENE REKONSTITUIRANE SIRUTKE, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 803565 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
OPTIMIRANJE VOĆNIH NAPITAKA NA BAZI ZAKISELJENE REKONSTITUIRANE SIRUTKE
(OPTIMIZING FRUIT BEVERAGES BASED ON ACIDIFIED RECONSTITUTED WHEY)
Autori
Oštarić, Antonija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
20.09
Godina
2012
Stranica
39
Mentor
Božanić, Rajka
Neposredni voditelj
Lisak Jakopović, Katarina
Ključne riječi
napitak ; sirutka ; dodaci ; trajnost ; kvaliteta
(beverage ; whey ; excipients ; durability ; quality)
Sažetak
Svrha ovog rada bila je optimiranje recepture voćnog napitka na bazi zakiseljene rekonstituirane sirutke koji će imati trajnost minimalno petnaest dana i praćenje senzorskih, fizikalnih i mikrobioloških svojstava osam napitaka različite recepture. Sastojci napitaka su sirutka u prahu, voćni koncentrat (jabuka, višnja), aroma (borovnica, breskva, papaja), šećer, guar guma i vitamin C. Pripremljena su i pasterizirana četiri napitka s jabukom i četiri s višnjom. Analize su se provodile 0, 5, 10 i 15-og dana hladnog čuvanja napitaka. Napitci su zadržali mikrobiološku ispravnost i senzorsku kvalitetu, ali nastala je značajna količina taloga. Količina taloga povećava se tijekom vremena hladnog čuvanja napitaka. Nema značajne razlike u senzorskoj ocjeni napitaka s jabukom i napitaka s višnjom. Dodatkom arome breskve umjesto papaje u napitke s jabukom, poboljšana je senzorska kvaliteta. Nije došlo do gubitka na senzorskoj kvaliteti napitaka tijekom vremena čuvanja. Na osnovi rezultata senzorske analize odabrana su najbolja dva napitka kojima se određivala prihvatljivost. Oba napitka ocijenjena su prihvatljivima. Veća je prihvatljivost napitka s koncentratom jabuke.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb