Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 803559

Utjecaj učestalosti i vremena obroka na prehrambeni status učenika prvog razreda srednje škole u gradu Zagrebu


Sila, Sara
Utjecaj učestalosti i vremena obroka na prehrambeni status učenika prvog razreda srednje škole u gradu Zagrebu, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 803559 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj učestalosti i vremena obroka na prehrambeni status učenika prvog razreda srednje škole u gradu Zagrebu
(Influence od food frequency and food timing on food status in first grade high school students in the city of Zagreb)

Autori
Sila, Sara

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
25.02

Godina
2016

Stranica
62

Mentor
Šatalić, Zvonimir

Ključne riječi
vrijeme obroka ; učestalost obroka ; pretilost ; adolescenti ; zajutrak
(food timing ; meal frequency ; obesity ; adolescents ; breakfast)

Sažetak
Stil života igra važnu ulogu u nastanku pretilosti, a posljednja istraživanja pokazuju da bi vrijeme i učestalost obroka mogli biti važni faktori u njezinom nastanku. Pretpostavlja se da su kasni obroci i mala učestalost obroka povezani s dobitkom kilograma. U cilju procjene prehrambenih navika, s posebnim osvrtom na obrazac prehrane, u ovo je istraživanje bilo uključeno 794 učenika srednje škole u Zagrebu prosječne dobi 15, 6 godina. Veći unos energije u jutarnjim satima dovodi do nižeg ukupnog energetskog unosa kod djevojčica. Veći broj obroka povlači i veći unos energije kod oba spola. Učenici s više od 6 obroka/dan imaju niže vrijednosti indeksa tjelesne mase od učenika s manje od 4 obroka/dan. 22% učenika preskače zajutrak. Učenici koji preskaču zajutrak imaju niži ukupan dnevni energetski unos od učenika koji ne preskaču zajutrak.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Projekti:
IP-2016-06-9926 - Hrvatska longitudinalna studija tjelesne aktivnosti u adolescenciji (CRO-PALS) (Mišigoj-Duraković, Marjeta, HRZZ - 2016-06) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Zvonimir Šatalić (mentor)

Avatar Url Sara Sila (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Sila, Sara
Utjecaj učestalosti i vremena obroka na prehrambeni status učenika prvog razreda srednje škole u gradu Zagrebu, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Sila, S. (2016) 'Utjecaj učestalosti i vremena obroka na prehrambeni status učenika prvog razreda srednje škole u gradu Zagrebu', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Sila, Sara}, year = {2016}, pages = {62}, keywords = {vrijeme obroka, u\v{c}estalost obroka, pretilost, adolescenti, zajutrak}, title = {Utjecaj u\v{c}estalosti i vremena obroka na prehrambeni status u\v{c}enika prvog razreda srednje \v{s}kole u gradu Zagrebu}, keyword = {vrijeme obroka, u\v{c}estalost obroka, pretilost, adolescenti, zajutrak}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Sila, Sara}, year = {2016}, pages = {62}, keywords = {food timing, meal frequency, obesity, adolescents, breakfast}, title = {Influence od food frequency and food timing on food status in first grade high school students in the city of Zagreb}, keyword = {food timing, meal frequency, obesity, adolescents, breakfast}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font