Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 803558

Željezo kao funkcionalna komponenta hrane i njegova uloga za ljudsko zdravlje


Banjari, Ines
Željezo kao funkcionalna komponenta hrane i njegova uloga za ljudsko zdravlje // International course in the field of Food Safety and Nutrition
Bitola, Sjeverna Makedonija, 2016. str. xx-xx (pozvano predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 803558 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Željezo kao funkcionalna komponenta hrane i njegova uloga za ljudsko zdravlje
(Iron as functional component of food and its role in human health)

Autori
Banjari, Ines

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Skup
International course in the field of Food Safety and Nutrition

Mjesto i datum
Bitola, Sjeverna Makedonija, 25.01.2016. - 30.01.2016

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
bioraspoloživost željeza ; deficit željeza ; anemija uslijed deficita željeza ; trudnoća ; razvoj novih proizvoda ; funkcionalni proizvodi ; prehrambena industrija
(iron bioavailability ; iron deficiency ; iron deficiency anaemia ; pregnancy ; new product development ; functional foods ; food industry)

Sažetak
Unos željeza hranom je direktno povezan s energetskim unosom, a svakodnevna se prehrana sastoji upravo iz namirnica biljnog podrijetla (npr. žitarice) koje imaju nizak sadržaj željeza i/ili veliki broj prisutnih inhibitora apsorpcije željeza (npr. kod žitarica je to fitinska kiselina). Prehrambeni unos željeza je pod utjecajem brojnih faktora koji djeluju na njegovu bioraspoloživost pozitivno (npr. meso i proizvodi, vitamin C) ili pak negativno (npr. fitati, kalcij, tein, kofein). Unos željeza prehranom zajedno sa zalihama željeza u organizmu (u jetri) direktno utječe na homeostazu željeza u organizmu koja je vrlo delikatno regulirana, a potrebe za željezom se mijenjaju prema spolu i dobi a najveće su u trudnoći. Upravo je deficitaran unos željeza prehranom glavni razlog deficita željeza i anemije uslijed nedostatka željeza (sideropenija) koji su veliki javnozdravstveni problem diljem svijeta jer smanjuju radnu produktivnost, dovode do pojave umora i smanjuju koncentraciju, dovode do slabijeg rasta i napredovanja djece, te predstavljaju rizik za tijek trudnoće i poroda. Deficit željeza je učestaliji od anemije što ukazuje na stupnjevito očitovanje ovog poremećaja. Potreba za željezom u trudnoći drastično raste i nesrazmjerna je s istovremenim porastom u potrebi za energijom, što je i razlog zbog kojeg se uzimanje suplemenata u trudnoći preporučuje. Očitovanje deficita željeza i anemije u trudnoći su povezani s prijevremenim porodom, porodom djeteta male porođajne mase i porodom carskim rezom, a što se može očitovati i kroz kasniji rast i razvoj djece koja imaju povećanu tendenciju k deficitu željeza i anemiji. Postoji cijeli niz pozitivnih primjera u svijetu kako je obogaćivanje namirnica željezom dovelo do značajnog pada prevalencije deficita željeza i/ili anemije. Stoga bi razvoj novih, funkcionalnih proizvoda s boljom bioraspoloživosti željeza bio jedan od mogućih strategija kojima bi prehrambena industrija mogla prodonjeti borbi protiv ovog velikog javnozdravstvenog problema.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ines Banjari (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Banjari, Ines
Željezo kao funkcionalna komponenta hrane i njegova uloga za ljudsko zdravlje // International course in the field of Food Safety and Nutrition
Bitola, Sjeverna Makedonija, 2016. str. xx-xx (pozvano predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Banjari, I. (2016) Željezo kao funkcionalna komponenta hrane i njegova uloga za ljudsko zdravlje. U: International course in the field of Food Safety and Nutrition.
@article{article, author = {Banjari, Ines}, year = {2016}, pages = {xx-xx}, keywords = {bioraspolo\v{z}ivost \v{z}eljeza, deficit \v{z}eljeza, anemija uslijed deficita \v{z}eljeza, trudno\'{c}a, razvoj novih proizvoda, funkcionalni proizvodi, prehrambena industrija}, title = {\v{Z}eljezo kao funkcionalna komponenta hrane i njegova uloga za ljudsko zdravlje}, keyword = {bioraspolo\v{z}ivost \v{z}eljeza, deficit \v{z}eljeza, anemija uslijed deficita \v{z}eljeza, trudno\'{c}a, razvoj novih proizvoda, funkcionalni proizvodi, prehrambena industrija}, publisherplace = {Bitola, Sjeverna Makedonija} }
@article{article, author = {Banjari, Ines}, year = {2016}, pages = {xx-xx}, keywords = {iron bioavailability, iron deficiency, iron deficiency anaemia, pregnancy, new product development, functional foods, food industry}, title = {Iron as functional component of food and its role in human health}, keyword = {iron bioavailability, iron deficiency, iron deficiency anaemia, pregnancy, new product development, functional foods, food industry}, publisherplace = {Bitola, Sjeverna Makedonija} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font