Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 803557

Optimiranje procesa ultrafiltracije sirutke pri temperaturi od 25°C


Časek, Dražen
Optimiranje procesa ultrafiltracije sirutke pri temperaturi od 25°C, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 803557 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Optimiranje procesa ultrafiltracije sirutke pri temperaturi od 25°C
(OPTIMIZING OF THE WHEY ULTRAFILTRATION AT Temperature 25 °C)

Autori
Časek, Dražen

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
12.07

Godina
2012

Stranica
57

Mentor
Božanić, Rajka

Neposredni voditelj
Jeličić, Irena ; Lisak Jakopović, Katarina

Ključne riječi
ultrafiltracija ; sirutka ; proteini sirutke ; membrana ; faktor koncentriranja
(ultrafiltration ; whey ; whey proteins ; membrane ; concentration factor)

Sažetak
Svrha ovoga rada bila je optimiranje procesa ultrafiltracije pri temperaturi od 25°C u smislu određivanja optimalnog transmembranskog tlaka i protoka ulazne sirutke kroz modul. Preliminarnim pokusom odabrane su dvije vrijednosti transmembranskog tlaka i ulaznog protoka od 0, 8 bara i 0, 6 L/min, odnosno 1, 2 bara i 1L/min. U daljnjim pokusima pri tim uvjetima ultrafiltrirana je sirutka i analiziran sastav dobivenih koncentrata. Niži protok i transmembranski tlak pokazali su se boljima jer je postignut faktor koncentriranja proteina od 5, 73, nasuprot 5, 17 pri višem protoku i transmmebranskom tlaku. Začepljivanje membrane je bilo značajno pri oba pokusa, a zabilježeno je nešto manje začepljenje pri blažim uvjetima filtracije. Udio ostalih komponenata u koncentratu (laktoze, masti, suhe tvari i mineralnih tvari) bio je podjednak pri oba procesna uvjeta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Katarina Lisak Jakopović (mentor)

Avatar Url Rajka Božanić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Časek, Dražen
Optimiranje procesa ultrafiltracije sirutke pri temperaturi od 25°C, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Časek, D. (2012) 'Optimiranje procesa ultrafiltracije sirutke pri temperaturi od 25°C', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}asek, Dra\v{z}en}, year = {2012}, pages = {57}, keywords = {ultrafiltracija, sirutka, proteini sirutke, membrana, faktor koncentriranja}, title = {Optimiranje procesa ultrafiltracije sirutke pri temperaturi od 25°C}, keyword = {ultrafiltracija, sirutka, proteini sirutke, membrana, faktor koncentriranja}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}asek, Dra\v{z}en}, year = {2012}, pages = {57}, keywords = {ultrafiltration, whey, whey proteins, membrane, concentration factor}, title = {OPTIMIZING OF THE WHEY ULTRAFILTRATION AT Temperature 25 °C}, keyword = {ultrafiltration, whey, whey proteins, membrane, concentration factor}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font