Pregled bibliografske jedinice broj: 803557
Optimiranje procesa ultrafiltracije sirutke pri temperaturi od 25°C
Optimiranje procesa ultrafiltracije sirutke pri temperaturi od 25°C, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 803557 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Optimiranje procesa ultrafiltracije sirutke pri temperaturi od 25°C
(OPTIMIZING OF THE WHEY ULTRAFILTRATION AT Temperature 25 °C)
Autori
Časek, Dražen
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
12.07
Godina
2012
Stranica
57
Mentor
Božanić, Rajka
Neposredni voditelj
Jeličić, Irena ; Lisak Jakopović, Katarina
Ključne riječi
ultrafiltracija ; sirutka ; proteini sirutke ; membrana ; faktor koncentriranja
(ultrafiltration ; whey ; whey proteins ; membrane ; concentration factor)
Sažetak
Svrha ovoga rada bila je optimiranje procesa ultrafiltracije pri temperaturi od 25°C u smislu određivanja optimalnog transmembranskog tlaka i protoka ulazne sirutke kroz modul. Preliminarnim pokusom odabrane su dvije vrijednosti transmembranskog tlaka i ulaznog protoka od 0, 8 bara i 0, 6 L/min, odnosno 1, 2 bara i 1L/min. U daljnjim pokusima pri tim uvjetima ultrafiltrirana je sirutka i analiziran sastav dobivenih koncentrata. Niži protok i transmembranski tlak pokazali su se boljima jer je postignut faktor koncentriranja proteina od 5, 73, nasuprot 5, 17 pri višem protoku i transmmebranskom tlaku. Začepljivanje membrane je bilo značajno pri oba pokusa, a zabilježeno je nešto manje začepljenje pri blažim uvjetima filtracije. Udio ostalih komponenata u koncentratu (laktoze, masti, suhe tvari i mineralnih tvari) bio je podjednak pri oba procesna uvjeta.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb