Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 803551

Vlakna kao funkcionalne komponente hrane i njihov utjecaj na ljudski organizam


Ljubić, Anita
Vlakna kao funkcionalne komponente hrane i njihov utjecaj na ljudski organizam, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 803551 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Vlakna kao funkcionalne komponente hrane i njihov utjecaj na ljudski organizam
(Fibres as a functional food components and their effect on the human body)

Autori
Ljubić, Anita

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
11.07

Godina
2012

Stranica
23

Mentor
Kovač, Veronika

Ključne riječi
prehrambena vlakna; funkcionalna hrana; zdravlje organizma
(dietary fiber; functional food; health benefits)

Sažetak
Širom svijeta, konzumacija vlakana značajno je smanjena i ispod je preporuka. Povećani zahtjevi potrošacča za visoko kvalitetnim prehrambenim proizvodima doveli su do porasta upotrebe novih tehnologija pri proizvodnji hrane. Faktor koji su utjecao na promjene u zahtjevima potrošača je briga za vlastito zdravlje odnosno česta pojava kardiovaskularnih bolesti, raka, petilosti, dijebatesa tipa 2 i očuvanje gastrointestinalnog zdravlja. Posljednjih godina raste interes potrošača, znanstvenika i prehrambene industrije na pitanje kako prehrambeni proizvodi mogu pomoći očuvanju zdravlja pojedinca. Prehrambena vlakna iz biljaka koriste se kao funkcionalni sastojci zato jer imaju pozitivno djelovanje na zdravlje. Cilj ovog rada je predstaviti potencijal različitih prehrambenih vlakana kao tehnološkog alata u proizvodnji funkcionalne hrane kojoj će cilj biti smanjenje učestalosti pojave nekih bolesti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Veronika Kovač (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ljubić, Anita
Vlakna kao funkcionalne komponente hrane i njihov utjecaj na ljudski organizam, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Ljubić, A. (2012) 'Vlakna kao funkcionalne komponente hrane i njihov utjecaj na ljudski organizam', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ljubi\'{c}, Anita}, year = {2012}, pages = {23}, keywords = {prehrambena vlakna, funkcionalna hrana, zdravlje organizma}, title = {Vlakna kao funkcionalne komponente hrane i njihov utjecaj na ljudski organizam}, keyword = {prehrambena vlakna, funkcionalna hrana, zdravlje organizma}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ljubi\'{c}, Anita}, year = {2012}, pages = {23}, keywords = {dietary fiber, functional food, health benefits}, title = {Fibres as a functional food components and their effect on the human body}, keyword = {dietary fiber, functional food, health benefits}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font