Pregled bibliografske jedinice broj: 803551
Vlakna kao funkcionalne komponente hrane i njihov utjecaj na ljudski organizam
Vlakna kao funkcionalne komponente hrane i njihov utjecaj na ljudski organizam, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 803551 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Vlakna kao funkcionalne komponente hrane i njihov utjecaj na ljudski organizam
(Fibres as a functional food components and their effect on the human body)
Autori
Ljubić, Anita
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
11.07
Godina
2012
Stranica
23
Mentor
Kovač, Veronika
Ključne riječi
prehrambena vlakna; funkcionalna hrana; zdravlje organizma
(dietary fiber; functional food; health benefits)
Sažetak
Širom svijeta, konzumacija vlakana značajno je smanjena i ispod je preporuka. Povećani zahtjevi potrošacča za visoko kvalitetnim prehrambenim proizvodima doveli su do porasta upotrebe novih tehnologija pri proizvodnji hrane. Faktor koji su utjecao na promjene u zahtjevima potrošača je briga za vlastito zdravlje odnosno česta pojava kardiovaskularnih bolesti, raka, petilosti, dijebatesa tipa 2 i očuvanje gastrointestinalnog zdravlja. Posljednjih godina raste interes potrošača, znanstvenika i prehrambene industrije na pitanje kako prehrambeni proizvodi mogu pomoći očuvanju zdravlja pojedinca. Prehrambena vlakna iz biljaka koriste se kao funkcionalni sastojci zato jer imaju pozitivno djelovanje na zdravlje. Cilj ovog rada je predstaviti potencijal različitih prehrambenih vlakana kao tehnološkog alata u proizvodnji funkcionalne hrane kojoj će cilj biti smanjenje učestalosti pojave nekih bolesti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Veronika Kovač
(mentor)