Pregled bibliografske jedinice broj: 803548
UTJECAJ TRETMANA ULTRAZVUKOM PRI RAZLIĈITIM TEMPERATURAMA I CIKLUSIMA NA KAKVOĆU SIRUTKE
UTJECAJ TRETMANA ULTRAZVUKOM PRI RAZLIĈITIM TEMPERATURAMA I CIKLUSIMA NA KAKVOĆU SIRUTKE, 2012., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 803548 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UTJECAJ TRETMANA ULTRAZVUKOM PRI RAZLIĈITIM TEMPERATURAMA I CIKLUSIMA NA KAKVOĆU SIRUTKE
(EFFECT OF ULTRASOUND AT DIFFERENT TEMPERATURES AND DUTY CYCLES ON WHEY QUALITY)
Autori
Kos, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
09.03
Godina
2012
Stranica
76
Mentor
Božanić, Rajka
Neposredni voditelj
Jeličić, Irena
Ključne riječi
ultrazvuk ; sirutka ; termoprozvučivanje ; kakvoća
(ultrasonic ; whey ; thermosonication ; quality)
Sažetak
Svrha ovog rada je ispitati utjecaj djelovanja ultrazvuka visokog intenziteta na mikrobiološku kvalitetu i senzorska svojstva nativne slatke sirutke. Uzorci sirutke su tretirani ultrazvukom sa ciklusom od 100%, 80% i 50% kroz 5, 6, 5 i 8 minuta samostalno, te u kombinaciji s temperaturom od 35 °C, 45 °C i 55 °C. Korišten je ultrazvuk visokog intenziteta konstantne frekvencije 24 kHz te sonde promjera 7 mm. Mikrobiološka kvaliteta sirutke odreĎivana je mjerenjem ukupnog broja bakterija, broja koliformnih bakterija te kvasaca i plijesni. Svi dobiveni rezultati su usporeĎivani sa rezultatima nativne sirutke, te sa uzorcima podvrgnutim srednjoj kratkotrajnoj pasterizaciji (72°C/15s) i niskoj dugotrajnoj pasterizaciji (65°C/30min). Rezultati su pokazali visoku djelotvornost ultrazvuka u kombinaciji sa povišenom temperaturom na inaktivaciju mikroorganizama. Svi uzorci tretirani ultrazvukom bili su senzorski bolje ocjenjeni od netretirane i od pasterizirane sirutke. Najbolji rezultati postignuti su kombinacijom ultrazvuka sa ciklusom od 80% i temperature 55 °C kroz 8 minuta.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb