Pregled bibliografske jedinice broj: 803541
OPTIMIRANJE PROCESA MIKROFILTRACIJE SIRUTKE PRI TEMPERATURI 20°C
OPTIMIRANJE PROCESA MIKROFILTRACIJE SIRUTKE PRI TEMPERATURI 20°C, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 803541 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
OPTIMIRANJE PROCESA MIKROFILTRACIJE SIRUTKE PRI TEMPERATURI 20°C
(PROCESS OPTIMIZATION OF WHEY MICROFILTRATION AT 20°C)
Autori
Šućurović, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
19.12
Godina
2011
Stranica
38
Mentor
Božanić, Rajka
Neposredni voditelj
Lisak Jakopović, Katarina
Ključne riječi
sirutka ; mikrofiltracija ; mikrobna redukcija ; protok sirutke ; procesni paramteri
(microfiltration ; whey ; microbial reduction ; whey permeation ; process parameters)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je optimirati primjenu mikrofiltracije u obradi sirutke, a u svrhu osiguranja maksimalne mikrobiološke kvalitete. Istraživanje je provedeno pri temperaturi od 20°C prema zadanim parametrima u smislu određivanja optimalnog transmembranskog tlaka i iskorištenja procesa. Pri svakom pokusu mjeren je protok kroz membranu, a u svim izuzetim uzorcima određivan je ukupan broj mikroorganizama. Nadalje, učinkvotost procesa mikrofiltracije uspoređivana je s učinkovitošću pasterizacije pri temperaturi 73°C u trajanju 20 sekundi. Tako je najbolja redukcija ukupnog broja mikroorganizama (3, 8 log) postignuta pri ulaznom protoku 15 Lh(-1) i pri tranmembranskom tlaku 0, 5 bar što je bolje od reducike postignute patserizacijom (3, 2 log). Ustanovljeno je da se membranom veličine pora 0, 45 mikrometara može postići šrosječna redukcija ukupnog broja mikroorganizama oko 99, 86 %.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb