Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 803541

OPTIMIRANJE PROCESA MIKROFILTRACIJE SIRUTKE PRI TEMPERATURI 20°C


Šućurović, Marija
OPTIMIRANJE PROCESA MIKROFILTRACIJE SIRUTKE PRI TEMPERATURI 20°C, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 803541 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
OPTIMIRANJE PROCESA MIKROFILTRACIJE SIRUTKE PRI TEMPERATURI 20°C
(PROCESS OPTIMIZATION OF WHEY MICROFILTRATION AT 20°C)

Autori
Šućurović, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
19.12

Godina
2011

Stranica
38

Mentor
Božanić, Rajka

Neposredni voditelj
Lisak Jakopović, Katarina

Ključne riječi
sirutka ; mikrofiltracija ; mikrobna redukcija ; protok sirutke ; procesni paramteri
(microfiltration ; whey ; microbial reduction ; whey permeation ; process parameters)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je optimirati primjenu mikrofiltracije u obradi sirutke, a u svrhu osiguranja maksimalne mikrobiološke kvalitete. Istraživanje je provedeno pri temperaturi od 20°C prema zadanim parametrima u smislu određivanja optimalnog transmembranskog tlaka i iskorištenja procesa. Pri svakom pokusu mjeren je protok kroz membranu, a u svim izuzetim uzorcima određivan je ukupan broj mikroorganizama. Nadalje, učinkvotost procesa mikrofiltracije uspoređivana je s učinkovitošću pasterizacije pri temperaturi 73°C u trajanju 20 sekundi. Tako je najbolja redukcija ukupnog broja mikroorganizama (3, 8 log) postignuta pri ulaznom protoku 15 Lh(-1) i pri tranmembranskom tlaku 0, 5 bar što je bolje od reducike postignute patserizacijom (3, 2 log). Ustanovljeno je da se membranom veličine pora 0, 45 mikrometara može postići šrosječna redukcija ukupnog broja mikroorganizama oko 99, 86 %.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Rajka Božanić (mentor)

Avatar Url Katarina Lisak Jakopović (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šućurović, Marija
OPTIMIRANJE PROCESA MIKROFILTRACIJE SIRUTKE PRI TEMPERATURI 20°C, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Šućurović, M. (2011) 'OPTIMIRANJE PROCESA MIKROFILTRACIJE SIRUTKE PRI TEMPERATURI 20°C', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}u\'{c}urovi\'{c}, Marija}, year = {2011}, pages = {38}, keywords = {sirutka, mikrofiltracija, mikrobna redukcija, protok sirutke, procesni paramteri}, title = {OPTIMIRANJE PROCESA MIKROFILTRACIJE SIRUTKE PRI TEMPERATURI 20°C}, keyword = {sirutka, mikrofiltracija, mikrobna redukcija, protok sirutke, procesni paramteri}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}u\'{c}urovi\'{c}, Marija}, year = {2011}, pages = {38}, keywords = {microfiltration, whey, microbial reduction, whey permeation, process parameters}, title = {PROCESS OPTIMIZATION OF WHEY MICROFILTRATION AT 20°C}, keyword = {microfiltration, whey, microbial reduction, whey permeation, process parameters}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font