Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 803536

OPTIMIRANJE PROCESA MIKROFILTRACIJE SIRUTKE PRI TEMPERATURI 40°C


Abramović, Ivana
OPTIMIRANJE PROCESA MIKROFILTRACIJE SIRUTKE PRI TEMPERATURI 40°C, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 803536 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
OPTIMIRANJE PROCESA MIKROFILTRACIJE SIRUTKE PRI TEMPERATURI 40°C
(PROCESS OPTIMIZATION OF WHEY MICROFILTRATION AT 40°C)

Autori
Abramović, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
19.12

Godina
2011

Stranica
35

Mentor
Božanić, Rajka

Neposredni voditelj
Lisak, Katarina

Ključne riječi
sirutka ; mikrofiltracija ; permeat ; retentat ; redukcija broja bakterija
(whey ; microfiltration ; permeate ; retentate ; microorganisms reduction)

Sažetak
Namjera ovog rada bila je ispitati utjecaj mikrofiltracije na poboljšanje bakteriološke kakvoće slatke sirutke. Ispitivanje se provodilo pri 40°C, pri tri različita transmembranska tlaka (0, 5, 1, i 1, 5 bar) i različitim iskorištenjima procesa kako bi se utvrdilo pri kojim uvjetima su dobiveni najbolji rezultati. Određeni su sastav i bakteriološka kakvoća nativne sirutke prije provedene mikrofiltracije. Učinkovitost procesa mikrofiltracije uspoređena je s učinkovitošću pasterizacije pri temperaturi 73°C u trajanju 20 sekundi. Najveća redukcija ukupnog broja mikroorganizama je iznosila 3, 6 log a ostvarena je pri tlaku 1, 5 bar i ulaznom protoku sirutke 70 Lh^(-1). Iskorištenje procesa pri ovim uvjetima iznosilo je 17%. Prosječna redukcija broja živih bakterija u pokusima iznosila je 99, 69%.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Katarina Lisak Jakopović (mentor)

Avatar Url Rajka Božanić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Abramović, Ivana
OPTIMIRANJE PROCESA MIKROFILTRACIJE SIRUTKE PRI TEMPERATURI 40°C, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Abramović, I. (2011) 'OPTIMIRANJE PROCESA MIKROFILTRACIJE SIRUTKE PRI TEMPERATURI 40°C', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Abramovi\'{c}, Ivana}, year = {2011}, pages = {35}, keywords = {sirutka, mikrofiltracija, permeat, retentat, redukcija broja bakterija}, title = {OPTIMIRANJE PROCESA MIKROFILTRACIJE SIRUTKE PRI TEMPERATURI 40°C}, keyword = {sirutka, mikrofiltracija, permeat, retentat, redukcija broja bakterija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Abramovi\'{c}, Ivana}, year = {2011}, pages = {35}, keywords = {whey, microfiltration, permeate, retentate, microorganisms reduction}, title = {PROCESS OPTIMIZATION OF WHEY MICROFILTRATION AT 40°C}, keyword = {whey, microfiltration, permeate, retentate, microorganisms reduction}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font