Pregled bibliografske jedinice broj: 803536
OPTIMIRANJE PROCESA MIKROFILTRACIJE SIRUTKE PRI TEMPERATURI 40°C
OPTIMIRANJE PROCESA MIKROFILTRACIJE SIRUTKE PRI TEMPERATURI 40°C, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 803536 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
OPTIMIRANJE PROCESA MIKROFILTRACIJE SIRUTKE PRI TEMPERATURI 40°C
(PROCESS OPTIMIZATION OF WHEY MICROFILTRATION AT 40°C)
Autori
Abramović, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
19.12
Godina
2011
Stranica
35
Mentor
Božanić, Rajka
Neposredni voditelj
Lisak, Katarina
Ključne riječi
sirutka ; mikrofiltracija ; permeat ; retentat ; redukcija broja bakterija
(whey ; microfiltration ; permeate ; retentate ; microorganisms reduction)
Sažetak
Namjera ovog rada bila je ispitati utjecaj mikrofiltracije na poboljšanje bakteriološke kakvoće slatke sirutke. Ispitivanje se provodilo pri 40°C, pri tri različita transmembranska tlaka (0, 5, 1, i 1, 5 bar) i različitim iskorištenjima procesa kako bi se utvrdilo pri kojim uvjetima su dobiveni najbolji rezultati. Određeni su sastav i bakteriološka kakvoća nativne sirutke prije provedene mikrofiltracije. Učinkovitost procesa mikrofiltracije uspoređena je s učinkovitošću pasterizacije pri temperaturi 73°C u trajanju 20 sekundi. Najveća redukcija ukupnog broja mikroorganizama je iznosila 3, 6 log a ostvarena je pri tlaku 1, 5 bar i ulaznom protoku sirutke 70 Lh^(-1). Iskorištenje procesa pri ovim uvjetima iznosilo je 17%. Prosječna redukcija broja živih bakterija u pokusima iznosila je 99, 69%.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb