Pregled bibliografske jedinice broj: 803529
Utjecaj terroira i termina uzorkovanja na količinu P i K u listu cv. Malvazije istarske (Vitis vinifera L.)
Utjecaj terroira i termina uzorkovanja na količinu P i K u listu cv. Malvazije istarske (Vitis vinifera L.) // Zbornik radova 51. hrvatskog i 11. međunarodnog simpozija agronoma (Proceedings of 51st Croatia and 11th International Symposium on Agriculture / Pospišil, Milan ; Vnučec, Ivan (ur.).
Zagreb: Zagreb : Motiv d.o.o., 2016. str. 400-403 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 803529 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj terroira i termina uzorkovanja na količinu P i K u listu cv. Malvazije istarske (Vitis vinifera L.)
(Influence of Terroir and Sampling Time on Phosphorus and Potassium Content in cv. Istrian Malvasia (Vitis vinifera L.) Leaf)
Autori
Palčić, Igor ; Herak Ćustić, Mirjana ; Petek, Marko ; Karažija, Tomislav ; Pasković, Igor
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 51. hrvatskog i 11. međunarodnog simpozija agronoma (Proceedings of 51st Croatia and 11th International Symposium on Agriculture
/ Pospišil, Milan ; Vnučec, Ivan - Zagreb : Zagreb : Motiv d.o.o., 2016, 400-403
ISBN
978-953-7878-50-4
Skup
51. hrvatski i 11. međunarodni simpozij agronoma (51st Croatia and 11th International Symposium on Agriculture
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 15.02.2016. - 18.02.2016
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
fosfor; kalij; vinova loza; fenofaza; terroir
(phosphorus; potassium; grapevine; phenophase; terroir)
Sažetak
Terroir koncept predstavlja složeni sustav u kojemu su vinova loza, agroekološki uvjeti te vinogradar/vinar u interakciji. Posebno mjesto unutar terroir koncepta zauzima ishrana vinove loze. Cilj ovog rada bio je utvrditi status P i K u listu cv. Malvazije istarske. Istraživanja su provedena u četiri vinograda podignuta na četiri terroira. Količine fosfora i kalija u listu analizirane su u fenofazama cvatnje i šare tijekom 2013. i 2014. godine. Utvrđen je statistički značajan utjecaj terroira, fenofaze razvoja (termina uzorkovanja) te godine istraživanja na oba istraživana makroelementa. Utvrđene različite vrijednosti na pojedinom terroiru upućuju na potrebu prilagodbe gnojidbe specifičnostima terroira.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Marko Petek
(autor)
Tomislav Karažija
(autor)
Igor Palčić
(autor)
Mirjana Herak Ćustić
(autor)
Igor Pasković
(autor)