Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 803468

Utjecaj nezasićenih masnih kiselina na sastav lipoproteina u BL6 miša


Iva Radišić
Utjecaj nezasićenih masnih kiselina na sastav lipoproteina u BL6 miša, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 803468 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj nezasićenih masnih kiselina na sastav lipoproteina u BL6 miša
(Effect of unsaturated fatty acid on lipoproteins composition in the BL6 mouse)

Autori
Iva Radišić

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
01.06

Godina
2011

Stranica
51

Mentor
Irena Landeka Jurčević

Ključne riječi
maslinovo ulje; bučino ulje; lipoproteini; HDL-kolesterol; LDL-kolesterol
(olive oil; pumpkin seed oil; lipoproteins; HDL-cholesterol; LDL-cholesterol)

Sažetak
Prehrana sa niskim udjelom masti povećava koncentraciju triacilglicerola i snižava koncentraciju HDL-kolesterola u serumu, što može imati negativan utjecaj na faktor rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti. Lipidi su velika grupa bioloških makromolekula. Oni su netopivi u vodi i prenose se u kompleksima lipida i apolipoproteina, tj. lipoproteinima. Klasificiraju se na temelju gustoće, odnosa lipida i apoproteina na: hilomikrone, lipoproteine vrlo niske gustoće (VLDL), lipoproteine srednje gustoće (IDL), lipoproteine niske gustoće (LDL) i lipoproteine velike gustoće (HDL). Velika količina LDL-a ne stigne se apsorbirati u jetri i fagocitirati makrofagima te se nakuplja u cirkulaciji izazivajući oksidativni stres i patološke promjene. U ovom radu je uspoređen utjecaj prehrane sa povećanim udjelom mononezasićenih masnih kiselina (maslinovo ulje) i prehrane sa povećanim udjelom polinezasićenih masnih kiselina (bučino ulje) na faktor rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti. Prehrana sa povećanim udjelom mononezasićenih masnih kiselina snizila je aterogeni indeks za 60%, a prehrana sa povećanim udjelom polinezasićenih masnih kiselina za 40% u odnosu na kontrolnu grupu, što je ujedno najznačajnija zabilježena razlika između ove dvije prehrane. Na osnovu rezultata prikazanih u ovom radu može se zaključiti da je dodatak oba ispitivana ulja u prehrani bolje nego prehrana bazirana na niskom sadržaju masnoća u prehrani zbog povoljnijeg utjecaja na profil lipida u krvi i faktore rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Irena Landeka Jurčević (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Iva Radišić
Utjecaj nezasićenih masnih kiselina na sastav lipoproteina u BL6 miša, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Iva Radišić (2011) 'Utjecaj nezasićenih masnih kiselina na sastav lipoproteina u BL6 miša', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, year = {2011}, pages = {51}, keywords = {maslinovo ulje, bu\v{c}ino ulje, lipoproteini, HDL-kolesterol, LDL-kolesterol}, title = {Utjecaj nezasi\'{c}enih masnih kiselina na sastav lipoproteina u BL6 mi\v{s}a}, keyword = {maslinovo ulje, bu\v{c}ino ulje, lipoproteini, HDL-kolesterol, LDL-kolesterol}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2011}, pages = {51}, keywords = {olive oil, pumpkin seed oil, lipoproteins, HDL-cholesterol, LDL-cholesterol}, title = {Effect of unsaturated fatty acid on lipoproteins composition in the BL6 mouse}, keyword = {olive oil, pumpkin seed oil, lipoproteins, HDL-cholesterol, LDL-cholesterol}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font