Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 803461

Utjecaj ω-3 masnih kiselina na sastav lipoproteina u BL6 miša


Hrvoje Šarec
Utjecaj ω-3 masnih kiselina na sastav lipoproteina u BL6 miša, 2012., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 803461 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj ω-3 masnih kiselina na sastav lipoproteina u BL6 miša
(Effect of -3 fatty acid on lipoproteins composition in the BL6 mouse)

Autori
Hrvoje Šarec

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
01.02

Godina
2012

Stranica
51

Mentor
Irena Landeka Jurčević

Ključne riječi
riblje ulje; laneno ulje; lipoproteini; HDL-kolesterol; LDL-kolesterol
(fish oil; linseed oil; lipoproteins; HDL-cholesterol; LDL-cholesterol)

Sažetak
Novije medicinske spoznaje pokazuju da u razvoju krvožilnih i drugih kroničnih bolesti kod ljudi značajnu ulogu ima omega-3 kiselina, čiji je osnovni predstavnik alfa linolenske kiselina (C18:3 n-3). U organizmu, procesima elongacije i desaturacije iz ALA nastaju dugolančane n-3 kiseline, kao što su eikosapentaenoična (EPA, C20:5 n-3) i dokosaheksaenoična kiselina (DHA, C22:6 n-3). Smatra se da je razvoj ljudskog roda tekao uz odnos n-6/n-3 u prehrani oko 1 do 2 dok je u prehrani današnjih ljudi taj odnos je značajno promijenjen i iznosi 10 do 20 i više. Gubitak ravnoteže n-6 i n-3 polinezasićnih masnih kiselina u prehrani povezuje se uz uzroke pojave i stalnog porasta bolesti moderne civilizacije. Istraživanja su pokazala da povećani unos n-3 masnih kiselina u hrani u odnosu na unos omega-6 masnih kiselina, može smanjiti rizik od razvoja krvožilnih, autoimunih i drugih kroničnih bolesti. Sukladno tome, zdravstvene organizacije savjetuju smanjenje omjera n-6/n-3 u svakodnevnoj prehrani. U ovom radu je uspoređen utjecaj prehrane sa povećanim -3 masnih kiselina (riblje i laneno ulje) na faktor rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Irena Landeka Jurčević (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Hrvoje Šarec
Utjecaj ω-3 masnih kiselina na sastav lipoproteina u BL6 miša, 2012., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Hrvoje Šarec (2012) 'Utjecaj ω-3 masnih kiselina na sastav lipoproteina u BL6 miša', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, year = {2012}, pages = {51}, keywords = {riblje ulje, laneno ulje, lipoproteini, HDL-kolesterol, LDL-kolesterol}, title = {Utjecaj ω-3 masnih kiselina na sastav lipoproteina u BL6 mi\v{s}a}, keyword = {riblje ulje, laneno ulje, lipoproteini, HDL-kolesterol, LDL-kolesterol}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2012}, pages = {51}, keywords = {fish oil, linseed oil, lipoproteins, HDL-cholesterol, LDL-cholesterol}, title = {Effect of -3 fatty acid on lipoproteins composition in the BL6 mouse}, keyword = {fish oil, linseed oil, lipoproteins, HDL-cholesterol, LDL-cholesterol}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font