Pregled bibliografske jedinice broj: 803457
Antioksidacijska svojstva flavonoida
Antioksidacijska svojstva flavonoida, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 803457 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antioksidacijska svojstva flavonoida
(Antioxidant properties flavonoids)
Autori
Željko Jakopović
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
01.07
Godina
2012
Stranica
30
Mentor
Irena Landeka Jurčević
Ključne riječi
flavonoidi; antioksidansi; slobodni radikali; oksidacijski stres
(flavonoids; antioxidants; free radicals; oxidative stress)
Sažetak
Flavonoidi su fitokemikalije koje imaju široki raspon bioloških učinaka, između ostalih antioksidacijsku aktivnost, sposobnost mijenjanja aktivnosti pojedinih enzima ili staničnih receptora i mogućnost utjecaja na osnovne biokemijske putove. Flavonoidi (bioflavonoidi) obuhvaćaju veliku grupu sekundarnih metabolita koji su prisutni u svim biljkama. To su pigmenti odgovorni za obojenost cvjetova i listova. Važni su za normalan rast, razvoj i obranu biljaka. Osim toga, vrlo su važni dio ljudske prehrane jer se nalaze u voću, povrću, orašastim plodovima, vinu i čaju. Prosječni dnevni unos flavonoida u hrani iznosi 1 do 2 grama. Današnji nutricionisti sve više koriste flavonoide u liječenju mnogih bolesti, zbog dokazane sposobnosti flavonoida da inhibiraju specifične enzime, stimuliraju hormone i neurotransmitere. Flavonoidi u posljednje vrijeme privlače puno pozornosti zbog svoje antioksidacijske aktivnosti. Istraživanja su pokazala da su flavonoidi dobri “hvatači” slobodnih radikala, a time imaju važnu ulogu u farmaceutskoj i prehrambenoj industriji kao lijekovi i antioksidansi. Pokazalo se da flavonoidi imaju antibakterijsko, sedativno, antialergijsko, antimutageno, antiviralno i druga djelovanja. Međutim, neki flavonoidi posjeduju i prooksidacijska svojstva, što ponekad ovisi o vrsti flavonoida, ali i o upotrijebljenoj dozi. Čini se da je osjetljivost na oksidacijski stres većim dijelom rezultat međudjelovanja različitih antioksidacijskih enzima, a manjim razine pojedinog antioksidacijskog enzima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Irena Landeka Jurčević
(mentor)