Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 803457

Antioksidacijska svojstva flavonoida


Željko Jakopović
Antioksidacijska svojstva flavonoida, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 803457 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Antioksidacijska svojstva flavonoida
(Antioxidant properties flavonoids)

Autori
Željko Jakopović

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
01.07

Godina
2012

Stranica
30

Mentor
Irena Landeka Jurčević

Ključne riječi
flavonoidi; antioksidansi; slobodni radikali; oksidacijski stres
(flavonoids; antioxidants; free radicals; oxidative stress)

Sažetak
Flavonoidi su fitokemikalije koje imaju široki raspon bioloških učinaka, između ostalih antioksidacijsku aktivnost, sposobnost mijenjanja aktivnosti pojedinih enzima ili staničnih receptora i mogućnost utjecaja na osnovne biokemijske putove. Flavonoidi (bioflavonoidi) obuhvaćaju veliku grupu sekundarnih metabolita koji su prisutni u svim biljkama. To su pigmenti odgovorni za obojenost cvjetova i listova. Važni su za normalan rast, razvoj i obranu biljaka. Osim toga, vrlo su važni dio ljudske prehrane jer se nalaze u voću, povrću, orašastim plodovima, vinu i čaju. Prosječni dnevni unos flavonoida u hrani iznosi 1 do 2 grama. Današnji nutricionisti sve više koriste flavonoide u liječenju mnogih bolesti, zbog dokazane sposobnosti flavonoida da inhibiraju specifične enzime, stimuliraju hormone i neurotransmitere. Flavonoidi u posljednje vrijeme privlače puno pozornosti zbog svoje antioksidacijske aktivnosti. Istraživanja su pokazala da su flavonoidi dobri “hvatači” slobodnih radikala, a time imaju važnu ulogu u farmaceutskoj i prehrambenoj industriji kao lijekovi i antioksidansi. Pokazalo se da flavonoidi imaju antibakterijsko, sedativno, antialergijsko, antimutageno, antiviralno i druga djelovanja. Međutim, neki flavonoidi posjeduju i prooksidacijska svojstva, što ponekad ovisi o vrsti flavonoida, ali i o upotrijebljenoj dozi. Čini se da je osjetljivost na oksidacijski stres većim dijelom rezultat međudjelovanja različitih antioksidacijskih enzima, a manjim razine pojedinog antioksidacijskog enzima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Irena Landeka Jurčević (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Željko Jakopović
Antioksidacijska svojstva flavonoida, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Željko Jakopović (2012) 'Antioksidacijska svojstva flavonoida', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, year = {2012}, pages = {30}, keywords = {flavonoidi, antioksidansi, slobodni radikali, oksidacijski stres}, title = {Antioksidacijska svojstva flavonoida}, keyword = {flavonoidi, antioksidansi, slobodni radikali, oksidacijski stres}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2012}, pages = {30}, keywords = {flavonoids, antioxidants, free radicals, oxidative stress}, title = {Antioxidant properties flavonoids}, keyword = {flavonoids, antioxidants, free radicals, oxidative stress}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font